Otto Brandenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Otto Brandenburg
Fulde navn Otto Herman Max Brandenburg
Født 4. september 1934(1934-09-04)
Hejnsvig,[1] ved Grindsted
Død 1. marts 2007 (72 år)[2]
Nationalitet Danmark
Beskæftigelse musiker, sanger og skuespiller
Bodilpriser
bedste mandlige birolle (1979)
bedste mandlige hovedrolle (1982)

Otto Herman Max Brandenburg (født Willberg[1] 4. september 1934 i Hejnsvig1. marts 2007[2]) var en dansk musiker, sanger og skuespiller.

Otto Brandenburg var født i Hejnsvig ved Grindsted, men voksede op på P.D. Løvs AlléYdre Nørrebro i København. Han kom efter skolegangen bl.a. på Stevnsgades Skole i lære som maskinarbejder på den nærliggende fabrik Vølund. I sin fritid spillede han i Ib Glindemanns Big Band. Desuden blev han i 1953 københavnsmester i boksning.

Han debuterede i 1955 i ensemblet Four Jacks, men blev hurtigt solist og udråbt til dansk rock- og twist-konge. Siden udbyggede han sit pop-repertoire til visesang og jazz og blev desuden en flittigt benyttet skuespiller. Han har udgivet plader for EMI i Sverige og Tyskland. I 1960 deltog han i Dansk Melodi Grand Prix med sangen To Lys På Et Bord, og i 1962 deltog han i det svenske grand prix. I 1969 betrådte han nye, musikalske veje med sin egen tekst til en amerikansk melodi i julesangen "Søren Banjomus", som han selv sang til tidløs succes.

I 1970'erne dannede han ofte par på scenen med Vivi Bak, og i 1980'erne tog han sig bl.a. af Halfdan Rasmussen- og Evert Taube-repertoiret. Det blev til mange plader, engagementer i diverse shows og tv-optrædener i de år, men i de senere år holdt Otto Brandenburg en lavere profil.

For sine roller i filmene Hør, var der ikke en som lo? og Gummi Tarzan modtog Otto Brandenburg en Bodil. Han medvirkede også i Lars von Triers film Riget I og Riget II.

Otto Brandenburg var også kendt under kælenavnet "baggårdspumaen".

I de sidste år af sit liv levede Brandenburg en tilbagetrukket tilværelse med kæresten gennem mange år tv-produceren Hanne Mynster i et rækkehus i Kongens Lyngby. Hanne, huset, staudebedet og fornøjelsen ved børn og børnebørn var det, der betød allermest for ham.

I 1996 medvirkede Otto Brandenburg i Disney's Pixar animationsfilm Toy Story med sangen "You've Got a Friend In Me" (Dansk: Du er min bedste ven) originalt skrevet og også sunget i den amerikanske udgave af filmen af Randy Newman.

Brandenburgs sidste arbejdsopgave var som hanbjørnen (stemme) i tegnefilmen "Drengen der ville gøre det umulige" fra 2002.

Den 14. november 2006 blev den uofficielle biografi Otto Brandenburg – spor af en baggårdspuma udgivet på GAFFA forlag, og samme år udgav EMI en 4-dobbelt-cd med indspilninger fra de første pop-år i karrieren.

Otto døde 1. marts 2007 efter et sygdomsforløb, 72 år gammel.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Referencer og kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. 1,0 1,1 Kirkebog for Hejnsvig Sogn, ("1933-1944" s. 12; opslag 15, nr. 23) på Arkivalieronline.dk, Statens Arkiver.
  2. 2,0 2,1 Otto Brandenburggravsted.dk

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Skuespiller Stub
Denne skuespillerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
Harlekin Columbine Tivoli Denmark.jpg Artiklen om skuespilleren Otto Brandenburg kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.