Otto Brandenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Otto Brandenburg
Otto Brandenburg-1962.jpg
Foto 1962
fødenavn Otto Herman Max Brandenburg
fødselsdato og fødested 4. september 1934(1934-09-04)
Hejnsvig,[1] ved Grindsted
dødsdato, dødssted eller/og dødsårsag 1. marts 2007 (72 år)[2]
København
statsborger i Danmark
ægtefælle Ina
beskæftigelse skuespiller, sanger, komponist
Bodilpriser
Bedste mandlige birolle for Hør, var der ikke en som lo? (1979)
Bedste mandlige hovedrolle for Gummi Tarzan(1982)

Otto Herman Max Brandenburg (født Willberg[1] 4. september 1934 i Hejnsvig1. marts 2007[2]) var en dansk musiker, sanger og skuespiller.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Musik og teater[redigér | redigér wikikode]

Han debuterede i 1955 i ensemblet Four Jacks, men blev hurtigt solist og udråbt til dansk rock- og twist-konge. Siden udbyggede han sit pop-repertoire til visesang og jazz og blev desuden en flittigt benyttet skuespiller. Han har udgivet plader for EMI i Sverige og Tyskland, og gik i Tyskland under navnet "Ole Brandenburg". I 1960 deltog han i Dansk Melodi Grand Prix med sangen To Lys På Et Bord, som dog ikke vandt men alligevel blev en landeplage. I 1962 deltog han i det svenske grand prix. I 1969 betrådte han nye, musikalske veje med sin egen tekst til en amerikansk melodi i julesangen "Søren Banjomus", som han selv sang til tidløs succes.

I 1970'erne dannede han ofte par på scenen med Vivi Bak, og i 1980'erne tog han sig bl.a. af Halfdan Rasmussen- og Evert Taube-repertoiret. Det blev til mange plader, engagementer i diverse shows og tv-optrædener i de år. I de senere år holdt Otto Brandenburg en lavere profil.

Film[redigér | redigér wikikode]

For sine roller i filmene Hør, var der ikke en som lo? og Gummi Tarzan modtog Otto Brandenburg en Bodil. Han medvirkede også i Lars von Triers film Riget I og Riget II.

I 1996 medvirkede Otto Brandenburg i Disney's Pixar animationsfilm Toy Story med sangen "You've Got a Friend In Me" (Dansk: "Du er min bedste ven") originalt skrevet og også sunget i den amerikanske udgave af filmen af Randy Newman.

Brandenburgs sidste arbejdsopgave var som hanbjørnen (stemme) i tegnefilmen Drengen der ville gøre det umulige fra 2002.

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

Otto Brandenburg var født i Hejnsvig ved Grindsted, men voksede op på P.D. Løvs AlléYdre Nørrebro i København. Han kom efter skolegangen bl.a. på Stevnsgades Skole i lære som maskinarbejder på den nærliggende fabrik Vølund. I sin fritid spillede han i Ib Glindemanns Big Band. Desuden blev han i 1953 københavnsmester i boksning.

Otto Brandenburg var også kendt under kælenavnet "baggårdspumaen". Det kom angiveligt fra hans ludende gang, som havde skygger af bokseren i sig.

I en årrække boede han sammen med komikeren Jørgen Ryg i dennes lejlighed på Nørrebro.

Brandenburg havde flere kontroverser på grund af druk.

I de sidste år af sit liv levede Brandenburg en tilbagetrukket tilværelse med kæresten gennem mange år tv-produceren Hanne Mynster i et rækkehus i Kongens Lyngby. Hanne, huset, staudebedet og fornøjelsen ved børn og børnebørn var det, der betød allermest for ham.[Kilde mangler]

Den 14. november 2006 blev den uofficielle biografi Otto Brandenburg – spor af en baggårdspuma udgivet på GAFFA forlag, og samme år udgav EMI en 4-dobbelt-cd med indspilninger fra de første pop-år i karrieren.

Otto døde 1. marts 2007 efter et sygdomsforløb, 72 år gammel.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Referencer og kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Kirkebog for Hejnsvig Sogn, ("1933-1944" s. 12; opslag 15, nr. 23) på Arkivalieronline.dk, Statens Arkiver.
  2. ^ a b Otto Brandenburggravsted.dk

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Harlekin Columbine Tivoli Denmark.jpg Artiklen om skuespilleren Otto Brandenburg kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.
Skuespiller Stub
Denne skuespillerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi