Portal:Musik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Nuvola clock warning.png Denne projektside holdes ikke længere opdateret, og bibeholdes først og fremmest af historiske årsager.
Yderligere information findes på diskussionssiden eller i historikken.
Redigér  

Portal om Musik

thump

Musik opfattes traditionelt som en sammensætning af toner, der synges eller spilles på et instrument. En tænketank i USA definerede musik som "mønstre af lyde, der varierer i højde og over tid og som frembringes af følelsesmæssige, sociale, kulturelle og intellektuelle grunde". Den bredeste definition er at musik er organiserede lydbegivenheder der opfattes æstetisk.

Redigér  

Udvalgt artikel

Gabriele Maria Ronge som Brünnhilde i Wagners Der Ring des Nibelungen.

Opera er en kunstform i hvilken sangere og musikere opfører et dramatisk værk, som er en kombination af tekst (nedskrevet i en libretto) og sang og instrumentalmusik (nedskrevet i et partitur). Opera hører hjemme i den vestlige klassiske musik. Opera indeholder elementer fra det klassiske teater som skuespil, kulisser og kostumer – og også dans. Opførelsen af operaer finder typisk sted i et operahus akkompagneret af et orkester; et fuldt symfoniorkester eller et mindre, musikalsk ensemble.

Operaen som kunstform stammer fra det 16. århundredes Italien, Jacopo Peris nu tabte Dafne blev opført i 1597 i Firenze som en af de første operaer. Operaen bredte sig hurtigt til resten af Europa, idet tyske Heinrich Schütz, franske Jean-Baptiste Lully og engelske Henry Purcell bidrog til at etablere operatraditioner i deres hjemlande i det 17. århundrede.

I det 18. århundrede var europæisk opera domineret af den italienske tradition bortset fra Frankrig. Opera seria var den italienske operas mest prestigefyldte genre. Christoph Willibald Gluck gjorde indsigelser mod dens kunstighed med sine reformoperaer i 1760'erne. I dag er den mest kendte operakomponist fra slutningen af det 18. århundrede Wolfgang Amadeus Mozart, som begyndte med opera seria, men som er mest berømt for Don Giovanni, der er alvorligt/komisk og de andre komiske operaer på italiensk som Figaros Bryllup, og Così fan tutte for ikke at tale om Tryllefløjten, som er på tysk og et højdepunkt i syngespillet.

Med fremkomsten af moderne teknologi får operasangere et nyt og større publikum; en af de første operasangere, der blev kendt uden for operahusene, var tenoren Enrico Caruso. I moderne tid bliver operaer også opført i (og skrevet for) radio og TV. (Læs mere..)

Redigér  

Udvalgt instrument

Fløjtenist

Tværfløjten er et europæisk musikinstrument i træblæserfamilien. Dette skyldes at den oprindeligt blev fremstillet af træ. Nutildags er grundmaterialet typisk sølv og i mere eksklusive udgaver guld eller platin samt for nogens vedkommende træ. Materialevalget til en fløjte har stor betydning for, hvordan man ønsker klangen, og der er ligeledes relativt stor forskel på blæseteknik afhængigt af materialet. De forskellige materialer er også meget ofte "blandede", således at fx mundpladen er af guld og resten sølv.

En person, der spiller tværfløjte, kaldes en fløjtenist.

Navnet tværfløjte kommer fra traversfløjte, som angiver at fløjten holdes vandret. I tværfløjtens unge år var denne meget simpel og med kun relativt få huller, men i løbet af det 17. og 18. århundrede gennemgik den en forbedringsproces med bidrag fra især den franske familie af instrumentmagere, Hotteterre, og tyskeren J.J. Quantz.

Se mere
Redigér  

Projekter


Redigér  

Vidste du at

Redigér  

Kategorier

Redigér  

Portalansvarlige

Du er velkommen til at skrive dig på listen, hvis du vil hjælpe på musikportalen


Redigér  

Emner

Musikkens historie

Genrer

Musikteori

Instrumenter

Musikpriser