Portal:Musik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Nuvola clock warning.png Denne projektside holdes ikke længere opdateret, og bibeholdes først og fremmest af historiske årsager.
Yderligere information findes på diskussionssiden eller i historikken.
Redigér  

Portal om Musik

thump

Musik opfattes traditionelt som en sammensætning af toner, der synges eller spilles på et instrument. En tænketank i USA definerede musik som "mønstre af lyde, der varierer i højde og over tid og som frembringes af følelsesmæssige, sociale, kulturelle og intellektuelle grunde". Den bredeste definition er at musik er organiserede lydbegivenheder der opfattes æstetisk.

Redigér  

Udvalgt artikel

Foto fra omkring 1895.

Charles-Camille Saint-Saëns (9. oktober 183516. december 1921) var en fransk komponist. Han var meget anerkendt for sin sprudlende musikstil, der forenede det mest pompøse fra romantikken med en for ham særegen impressionistisk klang og dynamik. Han var organist uddannet i Paris og dirigent, men dirigerede sjældent sine egne værker.

Han skrev tolv operaer som Samson og Dalila), fem symfonier, fire symfoniske digtninge som Danse Macabre), kortere værker for orkester og solister som "Dyrenes karneval") samt talrige mindre korværker og kammermusik.

Hans hyppigst opførte værk er den tredje symfoni, "Orgelsymfonien", for symfoniorkester og orgel, en sjælden kombination. (Læs mere..)

Redigér  

Udvalgt instrument

Fløjtenist

Tværfløjten er et europæisk musikinstrument i træblæserfamilien. Dette skyldes at den oprindeligt blev fremstillet af træ. Nutildags er grundmaterialet typisk sølv og i mere eksklusive udgaver guld eller platin samt for nogens vedkommende træ. Materialevalget til en fløjte har stor betydning for, hvordan man ønsker klangen, og der er ligeledes relativt stor forskel på blæseteknik afhængigt af materialet. De forskellige materialer er også meget ofte "blandede", således at fx mundpladen er af guld og resten sølv.

En person, der spiller tværfløjte, kaldes en fløjtenist.

Navnet tværfløjte kommer fra traversfløjte, som angiver at fløjten holdes vandret. I tværfløjtens unge år var denne meget simpel og med kun relativt få huller, men i løbet af det 17. og 18. århundrede gennemgik den en forbedringsproces med bidrag fra især den franske familie af instrumentmagere, Hotteterre, og tyskeren J.J. Quantz.

Se mere
Redigér  

Projekter


Redigér  

Vidste du at

Redigér  

Kategorier

Redigér  

Portalansvarlige

Du er velkommen til at skrive dig på listen, hvis du vil hjælpe på musikportalen


Redigér  

Emner

Musikkens historie

Genrer

Musikteori

Instrumenter

Musikpriser