Poul Steenstrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Poul Steenstrup, tegning af Jacob Calmeyer, 1821.

Poul Steenstrup (født 10. december 1772Kjeldkær, død 9. oktober 1864 i Kongsberg) var en norsk bjergværksdirektør.

Steenstrup kom i 1796 som bjergstuderende til Kongsberg. Da sølvværket blev nedlagt i 1805, fik han af regeringen til opgave at sørge for beskæftigelse til de nu ledige minearbejdere, og han anlagde en våbenfabrik, et jernværk og en uld- og linnedmanufakturfabrik samt for egen regning en stålfabrik.

Han deltog i ledelsen af disse virksomheder indtil 1824, hvor han trådte tilbage med ventepenge. I vinteren 1826 eksperimenterede han med et lokomotiv på fjordisen ved Kristiania, og i England fik han patent på et dampskibshjul. I 1831 blev han bjergmester, og i 1833-39 var han direktør for sølvværket.

Stenstrup mødte frem som repræsentant for Kongsberg ved rigsforsamlingen på Eidsvoll, hvor han sluttede sig til Selvstændighedspartiet, og han var valgt til Stortinget i 1814 og 1824.

En buste af ham, modelleret af billedhugger Karl Skalstad, blev afsløret 17. maj 1914 i Kongsberg. Også på våbenfabrikken fik han en buste samme år, ved Harald Samuelsen.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder[redigér | redigér wikikode]