Pułtusk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Pułtusk
Pułtusk Rediger på Wikidata
Pułtusks byvåben Pułtusks byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo mazowieckie, Masovien
Postnr. 06-100 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 19.327 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 23,0 km²
 - Befolknings­tæthed 840 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 80 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside pultusk.pl
Oversigtskort

Pułtusk (udtale: Poow-toosk [ˈpuu̯tusk]) er en by og en kommune (Gmina) der ligger i det østlige, centrale Polen, i den centrale del af voivodskabet Masovien (Województwo mazowieckie) og har 19.327(2021)[1] indbyggere og et areal på 22,83 km². Den er en del af powiatet (amt) Pułtusk.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Interiør i Bebudelsesbasilikaen

Byen har eksisteret siden det 10. århundrede. I middelalderen var slottet i Pułtusk et af de vigtigste defensive forter i det nordlige Masovien mod angreb fra gammelpreussere og litauere.

Pułtusk fik stadsrettigheder fra hertug Siemowit 1. af Masovien i 1257. Gennem det 15. og 17. århundrede var bebyggelsen et betydeligt økonomisk centrum for Masovien. Den gunstige geografiske placering af byen ved floden Narew, ad hvilken der blev transporteret varer til havnen i Gdańsk ved Østersøen, bidrog til byens betydning. Pułtusk var også stedet for bemærkelsesværdige begivenheder, såsom Slaget ved Pułtusk i 1806 under Napoleonskrigene, og verdens største meteoritregn til dato i 1868, blandt andre.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 5. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi