Punjabi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Punjabi
(ਪੰਜਾਬੀ / پنجابی)
Talt i: Delstaten Punjab i Indien og Provinsen Punjab i Pakistan
Talere i alt: +88.000.000 
Rang: Ca. 11.
Sprogstamme: Indoeuropæisk
 Indoiransk
  Indoarisk
   Nordvestlige sprog
    Punjabi 
Officiel status
Officielt sprog i: Delstaten Punjab (Indien) .
Reguleret af: Ingen
Sprogkoder
ISO 639-1: pa
ISO 639-2: pan 
ISO 639-3 : PNJ/PNB/PMU
ISO 639-3:

Punjabisk (Gurmukhi skriften = ਪੰਜਾਬੀ , Shahmukhi skriften = پنجابی "Punjabi"), er navnet på sproget fra Punjab-regionen, som er delt mellem Pakistan ( 205.345 km2) og Indien (50.362 km2). Det er et indoiransk sprog og dermed også indoeuropæisk. Det ligger cirka nr. 11 blandt verdens mest talte sprog, med sine godt 88.000.000 brugere. Punjabi tales først og fremmest i Punjab-regionen og nogle af de tilstødende regioner, i en række forskellige dialekter. Et stort antal Punjabier er emigreret til det meste af verden. Immigranternes efterkommere kan sproget i meget varierende grader, alt fra intet til flydende. Flertallet af danskere med pakistansk afstamning har deres rødder fra regionen.

Historisk baggrund[redigér | redigér wikikode]

Betegnelsen har sin rod i de to persiske ord, som hhv. er "panj" (fem) og "aab" (flod), femflodslandet, med andre ord "De fem floders land" (punjabi med lantinsk skrift: "panj dariyawa di dharti"). Floderne benævnes fra vest mod øst hhv. Jhelum, Chenab, Ravi, Sutlej og Beas. Floderne dannes i Himalayabjergene, oppe i Kashmir, og munder til sidst ud i Indus-floden. Punjabi opstod formenligt som sit eget sprog omkring år 1000 e.kr. Sprogets udvikling har til dels været båret af datidens muslimske poeter og i moderne tid af sikherne fra Indien.

I Sydasien har Punjab altid indtaget en central plads, som både kan tilskrives områdets frugtbarhed og beliggenheden som indfaldsvej. Disse talrige interaktioner med en perlerække af riger og folkefærd gør, at sproget i høj grad låner sine ord. De helt centrale lånesprog er hhv. sanskrit og persisk.

Geografien[redigér | redigér wikikode]

Punjab-regionen. Et grænseland mellem Indien og Pakistan

Det punjabiske land blev opdelt mellem Indien og Pakistan i 1947 og senere ved en yderligere opdeling af den indiske del. Den fælles punjabiske kulturskat, synes dog at være en forenende faktor, på trods af forskellige nationale, politiske og religiøse tilhørsforhold.

Punjabi har siden 1966 været officielt sprog i den indiske delstat Punjab, men tales også i vid udstrækning i delstaterne Haryana, Himachal Pradesh samt i Indiens hovedstad, New Delhi. Punjabierne udgør Pakistans største folkefærd, men punjabi-sproget har ingen egentlig officiel status, og sproget er derfor hastigt dalende, særligt i storbyerne.

Punjabi tales også som mindretalssprog i adskillige emigrantlande, særligt i Storbritannien, Canada og USA.

Dialekter[redigér | redigér wikikode]

Dialekter i Punjab

Majhi-dialekten betragtes som standard punjabi. Dialekten tales i blandt andet Lahore (Pakistan) og Amritsar (Indien). Der findes en række andre dialekter, hvoraf nogle i dag betragtes som separate sprog, særligt Pothohari (i Kashmir og det nordvestlige Punjab) og Saraiki (i det sydlige Punjab). Punjabi er både kulturelt og sprogligt særligt knyttet til livet på landet, hvor brugerne ligeledes oftere vil beherske sproget i dets renere form.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

2. Denstore danske.dk med en præsentation af Punjab-reigionen.

Wikipedia-logo-v2.svgWikipedia på punjabisk
Der findes også en Wikipedia på punjabisk.
Wikibooks-logo.svg
Wikibooks har en bog, der er relateret til denne artikel: