Rødkløver

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Rødkløver ?
Trifolium pratense - Keila.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Fabales (Ærteblomst-ordenen)
Familie: Fabaceae (Ærteblomst-familien)
Slægt: Trifolium (Kløver)
Art: T. pratense
Videnskabeligt artsnavn
Trifolium pratense
L.
Rødkløver med insekt

Rødkløver (Trifolium pratense), ofte skrevet rød-kløver, er en 15-50 cm høj urt, der i Danmark vokser meget almindeligt på enge, skrænter og overdrev. Rødkløver bestøves af honningbier og humlebier og er en god biplante.

Planten har samliv med kvælstofsamlende bakterier, og det betyder, at den er usædvanligt proteinrig, hvad der også gør den til en god foderplante.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Rødkløver er en flerårig urt med en opstigende eller helt opret vækst. Stænglerne er fint hårede og let furede. Bladene sidder spredt, og de er trekoblede med elliptiske småblade, der har hel rand. Oversiden er grågrøn med lyse aftegninger, mens undersiden er ensartet grågrøn. Hvert blad har to lysegrønne fodflige, der er pludseligt børsteformet tilspidsede.

Blomstringen sker i maj-september, og den består af lyserøde til karminrøde, smalle ærteblomster, der sidder samlet i endestillede hoveder. Frugterne er rette bælge med et til tre frø.

Rodnettet er dybtgående og kraftigt.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,50 x 0,35 m (50 x 35 cm/år).

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Rødkløver formodes oprindeligt at stamme fra den Frugtbare halvmåne, og endnu i dag findes den på tyrkiske lavlandsområder sammen med bl.a. Aegilops triuncialis (en gedeøjeart), agernigella, agerranunkel, agersnerle, alm. brunelle, bulmeurt, cikorie, hyrdetaske, klinte, alm. kællingetand, alm. rajgræs, alm. sar, bibernelle, bitter bakkestjerne, farvegåseurt, græsk ene, gul snerre, gærdevalmue, hvidkløver, hvidmelet gåsefod, knoldet storkenæb, kruset skræppe, lucerne, markstenkløver, middelhavsene, musevikke, plettet arum, Quercus infectoria (en egeart), rank potentil, rød arve, rødknæ, sort rævehale, strandkrageklo, sølvbladet pære, vild gulerod, vild hør, våriris og weichseltræ [1].

Arten er dog naturaliseret overalt i Europa – især efter fysiokraternes anbefaling af den som jordforbedringsmiddel. Den er i Danmark meget almindelig over hele landet på skrænter, overdrev og enge.

Danmarks nationalblomst[redigér | redigér wikikode]

Danmark har ikke en egentlig nationalblomst, men rødkløveren blev af Udenrigsministeriet udnævnt til dette i 1936, da rødkløveren på det tidspunkt var dansk landbrugs vigtigste foderplante. I de følgende årtier blev denne udnævnelse glemt, og sidenhen har andre blomster ligeledes fået betegnelsen, eksempelvis marguerit og mælkebøtte.[2]Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:Noter[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]