Rødplettet blåfugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rødplettet blåfugl
Rødplettet blåfugl. Foto: Sander van der Molen, 2005
Rødplettet blåfugl.
Foto: Sander van der Molen, 2005
Bevaringsstatus

Ikke truet (DKRL)[1]
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Arthropoda (Leddyr)
Klasse Insecta (Insekter)
Orden Lepidoptera (Sommerfugle)
Familie Lycaenidae (Blåfuglefamilien)
Slægt Aricia
Art A. agestis
Videnskabeligt artsnavn
Aricia agestis
Denis & Schiffermüller 1775
Hjælp til læsning af taksobokse
Aricia agestis

Rødplettet blåfugl (Aricia agestis) er en sommerfugl i blåfuglefamilien. Den er vidt udbredt i Europa og gennem den tempererede del af Asien til Amur. I Danmark er den mange steder almindelig, bortset fra Vest- og Sønderjylland og det sydøstlige Sjælland. Den findes f.eks. på tørre overdrev, skrænter og brakmarker. Larven lever i Danmark på arter af storkenæb og hejrenæb. Man ser den flyve i første generation i maj og juni, mens anden generation topper i august.

Arten blev første gang videnskabeligt beskrevet af de østrigske zoologer Michael Denis og Johann Ignaz Schiffermüller i 1775.

Udseende[redigér | rediger kildetekst]

Begge køn er på oversiden brune med orange sømpletter på alle fire vinger. På den lyse underside ligner den almindelig blåfugl, men mangler sorte pletter indenfor forvingens midtplet. Det bedste kendetegn på undersiden er placeringen af de to yderste sorte pletter på bagvingens forkant. De danner et kolon hos rødplettet blåfugl, mens de er forskudt hos almindelig blåfugl. Vingefanget er 24-28 millimeter.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Helsing, F. (2019), "Dagsommerfugle", i Moeslund, J.E. m.fl. (red.), Den danske Rødliste 2019, Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, hentet 23. januar 2020