Rachel Carson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rachel Louise Carson
Amerikansk marinbiolog, forfatter og miljøforkæmper
1937–1964
Rachel Carson (1940'erne)
Personlig information
Født 27. maj 1907
Rachel Carson Homestead, Pennsylvania, USA Rediger på Wikidata
Død 14. april 1964 (56 år)
Silver Spring, Maryland, USA Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Kendte værker The Sea Around Us (1951)
The Edge of the Sea (1955)
Det tavse forår (1962)
Genre Nature writing
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Rachel Louise Carson (27. maj 1907 i Springdale, Pennsylvania, USA – 14. april 1964 i Silver Spring, Maryland, USA[1]) var en amerikansk zoolog og marinbiolog.

Hendes bog The Sea Around Us fra 1951 (dansk: Havet omkring os, 1952) handler om havenes forurening. Hendes aparte levevis og kritiske forfatterskab medvirkede til, at Eisenhower antog, at hun var kommunist.

Hendes markante bog Silent Spring (dansk: Det tavse forår), der udkom i 1962, krediteres ofte for at have inspireret fremkomsten af en global miljøbevægelse.[2] I bogen beskrives bl.a. effekten af DDTrovfuglebestanden, der falder dramatisk som følge af, at giften ophobes i fødekæden: Insekter dræbt af sprøjtegift ædes af småfugle, der opbygger et stort indhold af giftstoffer som følge af de mange små giftportioner de får, hver gang de æder et insekt. Når ørne, falke og andre rovfugle, som udgør de sidste led i fødekæden, æder småfuglene, får de for hvert måltid en større og større giftdosis. Virkningen er, at rovfuglenes æg får en tyndere skal end normalt, så æggene nemmere brister og går til grunde. I yderste konsekvens betyder det, at bestandene ikke længere kan reproducere sig selv. Trods kraftig modstand fra den kemiske industri førte bogen til, at det på den tid meget brugte sprøjtemiddel DDT blev forbudt i USA og senere i store dele af resten af verden. I Danmark blev DDT forbudt i 1969.

The more clearly we can focus our attention on the wonders and realities of the universe around us, the less taste we shall have for destruction – Rachel Carson

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Rachel Carson biography". Women In History. Arkiveret fra originalen 8. august 2012. Hentet 13. august 2012.
  2. ^ Det tavse forår – 50 år efter. Videnskab.dk august 2012

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

USASpire
Denne biografi om en amerikaner er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi