Rapunselklokke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rapunsel-Klokke
Campanulaceae - Campanula rapunculus-5.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Asterales (Kurvblomst-ordenen)
Familie Campanulaceae (Klokkeblomst-familien)
Slægt Campanula (Klokke-slægten)
Art ''C. rapunculus''
Videnskabeligt artsnavn
''Campanula rapunculus''
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Rapunsel-Klokke (latin: Campanula rapunculus) er en art af klokkeslægten, som er hjemmehørende i det mest af Europa og Nordafrika.[1][2] Den var i middelalderens Europa dyrket i stort omgang på grund af dens blade, som blev brugt som spinat, og dens pastinak-lignende rod, der blev anvendt som en radise.[3] Brødrene Grimms fortælling Rapunzel tog dertil sit navn fra denne plante, som også er med i eventyret.[4]

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Rapunsel-Klokken en toårige staude, som i gennemsnit har en højde på 40-80 cm. Stilken er oprejst, let behåret og forgrenet på toppen. Bladene er ovale og let tandede, mens de øverste blade er smalle og lancetformede. Blomsterne er hermafroditiske og er placeret i blomsterstænger, med en klokkeformet, lyseblå eller violet blomsterkrone, som omkring to centimeter lang. Alle blomsterne af planter er anbragt langs stammen i en temmelig smal ensidigt vendt klynge. Blomstringen strækker sig fra maj til september. Frugten er en aflang kapsel, som indeholder mange små frø. Planten har tykke rødder, som ligner en lille majroe, og de er spiselige.

Rapunsel-klokken er udbredt i det vestlige Asien, det nordlige Afrika og i det meste af Europa, med undtagelse af Island, Irland og Norge. Det er blevet indført i Danmark, det sydlige Sverige og Storbritannien.

Planten foretrækker kalkholdig jord og vokser i tørre enge, skove af egetræer og fyrretræer og langs vejkanter, i en højde af 0-1,500 meter over havets overflade.

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Slægtens latinske navn ("Campanula"), hvilket betyder små klokker, henviser til klokke-formen af blomsten, imens det specifikke navn ("rapunculus") er et diminutiv af det latinske "rapa", og betyder "lille majroe", som henviser til formen af roden.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "BSBI List 2007". Botanical Society of Britain and Ireland. Arkiveret fra originalen (xls) 25. januar 2015. Hentet 2014-10-17.
  2. ^ Anderberg, Arne; Anderberg, Anna-Lena. "Campanula rapunculus". Den virtuella floran (svensk). Swedish Museum of Natural History. Hentet 27. november 2010.
  3. ^ Skabelon:Cite Americana
  4. ^ Rampion

Litteraturliste[redigér | rediger kildetekst]

  • Pignatti S. Flora d'Italia, Vol. II. Edagricole, 1982. p. 687.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: