Spring til indhold

Raw food

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Anretning af raw food på restaurant i København

Raw food er mad, som ikke er opvarmet over ca. 42 grader (nogle mener, at grænsen går ved 47 grader). Tanken bag er, at opvarmning ændrer den kemiske sammensætning af maden, og at dette nedsætter den næringsmæssige værdi og/ eller gør maden toksisk (giftig). Jo kraftigere opvarmning, des større ændring af maden.

Det anføres blandt andet, at enzymer i råvarerne bliver "ødelagt", hvis de opvarmes til mere end 42 °C. "Hele" enzymer kan imidlertid ikke ikke optages i det menneskelige fordøjelsessystem, men skal nedbrydes til mindre bestanddele, hvilket mavesyre og fordøjelsesenzymer under alle omstændigheder gør i maven og tarmsystemet. Tilhængere af raw food risikerer at få alt for lidt livsvigtigt B12- og D-vitamin samt for lidt calcium, jod, selen og jern, ligesom en kost baseret på raw food-idealerne – hvor man blandt andet dropper kød, fisk, brød og mælk – indeholder alt for få vigtige fedtsyrer og proteiner, som er afgørende for vores muskler, hud og immunforsvar. [1]

Mange råkostentusiaster er samtidig veganere, mens nogle også spiser rå animalske produkter, f.eks. rå fisk eller rå æggeblommer. En person, som helt eller overvejende lever af råkost, kalder sig typisk råkostspiser eller raw fooder, en afledning af den amerikanske betegnelse raw foodist. Nogle betegner sig som råveganere. Men der er ikke noget officielt navn for det. Antallet af råkostspisere i Danmark er ret lavt, men der har tidligere været en meget aktiv råkostbevægelse i landet, blandt andet anført af lægen Kirstine Nolfi, hvis bøger er oversat til flere sprog.[2] Flere af de nuværende råkostspisere er inspireret af de amerikanske og engelske råkostbevægelser og markante figurer som Dawid Wolfe, Frederic Patenaude, Douglas Graham eller Shazzie m.fl.

Der er forskellige skoler inden for råkost. Nogle advarer mod for meget frugtsukker og lægger vægt på mange grøntsager, evt. suppleret med superfoods, der ofte indebærer kommercielle interesser. Nogle anbefaler en frugtbaseret diæt med lavt fedtindhold og bandlyser brug af ekstra husholdningssalt og stærke krydderier. Andre anbefaler raw food som en tommelfingerregel at bære in mente uden deciderede advarsler tilknyttet.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Raw Food kan gøre dig alvorligt syg | videnskab.dk". Arkiveret fra originalen 23. februar 2011. Hentet 14. februar 2011.
  2. ^ Billedet fortæller: Efter jul kommer råkost af Pernille Svare Nygaard (Gentofte Lokalarkiv), Villabyerne 12. januar 2021