Redskabsgymnastik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Forskellige former for redskabsgymnastik
Simone Biles til OL i Rio

Redskabsgymnastik er sportsgren, hvor gymnasten skal demonstrere akrobatik, balanceevne, styrke og smidighed gennem udførelse af en række øvelser. Sporten har været på det olympiske program lige siden starten på de moderne olympiske lege.

De klassiske discipliner er:

Kvinders redskabsgymnastik[redigér | rediger kildetekst]

Kvinderne har kun 4 discipliner de hedder; barre, bom, spring over hest og øvelser på gulv.

Barre er en disciplin hvor kvinder svæver fra stang til stang(se billag højre nederst) men senere hende er der dog blevet større mellemrum fra stang til stang. I redskabsgymnastik i pro verdenen rater man ved at alle har en startscore alt afhængigt af hvad sværhedsgraden var. Man kan få 0.100 hvis man ikke rammer en håndstand og så er der jo selvfølgelig landingen som er en stor del.

Spring over hest er en disciplin som har ændret sig meget over tiden. Hesten er blevet bredere og længere og man har det samme pointsystem som på barre.

Bom er et 10 cm bredt træstykke, ofte beklædt med ruskind eller andet materiale. På bommen gælder det om at lave de sværeste ting for flest mulige point. Falder man af bliver en del af ens samlede skala frataget, og tager man fat i bommen med hænderne for ikke at falde af gælder det samme.

Øvelser på gulv er ofte en smuk disciplin at se på, og det er ofte denne disciplin man sammenkobler med gymnastik, da det er her gymnasten virkelig kan vise sine arobatiske evner. Selve 'banen' eller måtten er 12 m × 12 m og i kanten er der en hvid stribe. Hver gang denne bliver overtrådt får man frataget en lille del af sin samlede score.

På billedet kan man se alle kvindernes discipliner (barre, bom, øvelser på gulv og spring over hest)

I denne tid er det USA som er det mest dominante land i kvindernes Redskabsgymnastik. Nok den mest dominante gymnast nogensinde er Simone Biles. Hun har vundet 13 medaljer til verdensmesterskaberne og til ol fik hun 5 medaljer.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

SportSpire
Denne artikel om sport er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.