Trampolin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Havetrampolin

Trampoliner bruges ofte i forbindelse med gymnastik / redskabsgymnastik.

Selve opfindelsen går mange år bagud i vores historie. Alle trampoliner er opbygget af samme koncept, en dug (af nylonsnore eller brede fletninger/dug) som er udspændt over en stålramme, og afsættet gives af et forskelligt antal fjedre.

Eksempelvis 80 fjedre spændt udover en dug på 2 x 2 meter.

Den mest ordinære trampolin i dag er den cirkelformede havetrampolin. Den moderne trampolin blev opfundet af den amerikanske artist og opfinder George Nissen i 1930'erne i Iowa, USA. I dag består en trampolin af ca 120 stålfjedre og en dug flettet af nylonsnor på mellem 4 mm og op til 12 mm. Der findes også såkaldte 'stringbeds', som er konstrueret af rund nylonsnor. Gennem 1940'erne og 50'erne udvikledes trampolinspring til en sportsgren og blev introduceret i Europa. I 1964 afholdtes de første verdensmesterskaber i London, og den første mandlige verdensmester blev amerikaneren Dan Millman.

Trampolin er også en international sportsgren, der er en del af det olympiske program siden Sydney 2000. Danmark var for første gang repræsenteret ved OL i Athen 2004 ved Peter Jensen, som også repræsenterede Danmark ved OL i Beijing 2008 og London 2012.

Trampolin har tidligere været en uafhængig sportsgren organiseret under Federation International de Trampoline (FIT), men er i dag organiseret under FIG, Federation International de Gymnastique og i Danmark under Danmarks Gymnastik Forbund.


Sport Stub
Denne artikel om sport er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.