Spring til indhold

Regeringen Fälldin II

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Regeringen Fälldin II var Sveriges regering fra den 12. oktober 1979 og til den 22. maj 1981. Det var en koalitionsregering, der bestod af Centerpartiet, Moderaterne og Folkpartiet. Regeringen afløste Regeringen Ullsten, og den blev efterfulgt af Regeringen Fälldin III.

Regeringens politik

[redigér | rediger kildetekst]

Året 1980 var præget af folkeafstemningen den 23. marts 1980 om de svenske atomkraftværker. Her gik Moderaterne ind for linje 1 (12 reaktorer med gradvis afvikling), og Folkpartiet støttede linje 2 (12 reaktorer med gradvis afvikling, energibesparelser og med offentlig ejerskab til el-produktionen), mens Centerpartiet støttede linje 3 (6 reaktorer, der skal afvikles senest i 1990, samt forbud mod svensk brydning af uran og med spredning af atomvåben).

Regeringens afgang

[redigér | rediger kildetekst]

I begyndelsen af maj 1981 udløste uenighed om marginalskatterne en regeringskrise, og Moderaterne forlod Regeringen Fälldin II. Efter en uklar afstemning i rigsdagen blev Regeringen Fälldin III dannet.

Markante ministre

[redigér | rediger kildetekst]

Markante statssekretærer

[redigér | rediger kildetekst]
  • Samordningskansliet: Carl Bildt, senere stats- og udenrigsminister samt partileder for Moderaterne
  • Utrikesdepartementet: Hans Blix, tidligere udenrigsminister og senere formand for IAEA
SverigeSpire
Denne artikel om svensk politik er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker