Riksdagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Riksdagen er Sveriges parlament og har 349 medlemmer med Sveriges riksdags talman som formand. Riksdagen er beliggende i RiksdagshusetHelgeandsholmen i Stockholm. Rigsdagen bestod med Andra kammaren i perioden 1867 til 1970 af to kammer, i dag har den et kammer.

svensk (det ene af Finlands officielle sprog) hedder det finske parlament også Riksdagen – det finske navn er Eduskunta.

Riksdagsvalget 2010[redigér | redigér wikikode]

Riksdagen

Den svenske rigsdags mandatfordeling er efter valget september 2010 som følger:

× Blok Mandater Procent
1 Alliance for Sverige 173 49,3%
2 De rødgrønne 156 43,6%
3 Sverigedemokraterne 20 5,7%

Alliancen blev dermed den største gruppe, men uden at have absolut flertal. Tungen på vægtskålen var Sverigedemokraterna, som ingen af de to store blokke dog ville samarbejde med. Den siddende statsminister Fredrik Reinfeldt, lederen af de Moderate, søgte i stedet at få Miljöpartiet fra den rødgrønne blok med i regeringsgrundlaget, men dette parti holdt fast i støtten til den socialdemokratiske statsministerkandidat Mona Sahlin. Dermed blev resultatet, at Reinfeldt blev leder af en mindretalsregering med base i Alliance for Sverige.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Fintælling hjalp ikke Reinfeldt. jp.dk. 2010-09-23. 
Myndighed Stub
Denne artikel om en offentlig myndighed er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Koordinater: 59° 19′ 40″ N, 18° 04′ 06″ Ø