Gösta Bohman

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gösta Bohman

11. marts 1967
Personlig information
Født 15. januar 1911 Rediger på Wikidata
Hedvig Eleonora kirkesogn, Sverige Rediger på Wikidata
Død 12. august 1997 (86 år) Rediger på Wikidata
Stockholm, Sverige Rediger på Wikidata
Politisk parti Moderaterna Rediger på Wikidata
Ægtefælle Gunnel Bohman Rediger på Wikidata
Børn Mia Bohman Bildt,
Kajsa Lindståhl Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Stockholms Universitet Rediger på Wikidata
Medlem af Europarådets Parlamentariske Forsamling Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Advokat, politiker Rediger på Wikidata
Fagområde Sveriges politik Rediger på Wikidata
Arbejdssted Stockholm Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Bo Gösta Bohman (født 15. januar 1911 i Stockholm, død 12. august 1997 sammen sted) var en svensk jurist og moderat politiker, finansminister og økonomiminister.

Bohman blev i 1932, efter studentereksamen, officer af reserven og dimitterede i 1936 som juridisk kandidat fra Stockholms Universitet. Derefter kom han til Södra Roslags Tingsrätt, men valgte efter endt tjeneste at vende tilbage til militæret som løjtnant. I 1948 blev han vicedirektør for Stockholms handelskammer, og i 1958 blev han valgt til Riksdagen for Högern, der i 1969 ændrede navn til Moderata Samlingspartiet.

Han blev partiets leder efter et katastrofalt dårligt valg i 1970, hvor han tog over efter Yngve Holmberg. Bohman kom til at stå i spidsen for et parti, der nød stor fremgang. I samarbejde med de to andre store borgerlige partier, Centerpartiet og Folkpartiet, lykkedes det tre gange at danne borgerlige koalitionsregeringer under Centerpartiets Thorbjörn Fälldins ledelse. Bohman blev minister i de to regeringer – først finansminister i 1976 og som økonomiminister 1976-1978 og igen 1979-1981. Regeringsdannelsen i 1976 var den første ikke-socialdemokratiske i Sverige i 40 år.

Han blev et forbillede for mange moderate politikere, specielt i Moderata Ungdomsförbundet. Politisk stod Bohman for en mere liberal kurs, hvilket partiet har haft siden. Efter valgnederlaget i 1981 trak Bohman sig fra formandsposten og skrev i de følgende år sine memoirer. I 1991 forlod han Rigsdagen.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.