Centerpartiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler det svenske parti. For det finske parti, se Centerpartiet (Finland)
Centerpartiet  
 
Partileder Annie Lööf
Partisekretær Michael Arthursson
 
Grundlagt 1913
Partiavis Indtil 2005 mediekoncernen Centertidningar
Hovedkontor Stora Nygatan 4
Stockholm
Antal medlemmer 72.081
Ungdomsorganisation Centerpartiets Ungdomsförbund
Studenterorganisation Centerstudenter
 
Politisk ideologi Socialliberalisme, økohumanisme
Politisk placering Borgerligt midterparti
Internationalt samarbejdsorgan Liberal International
Europæisk samarbejdsorgan European Liberal Democrat and Reform Party
Partigruppe i Europaparlamentet Alliance of Liberals and Democrats for Europe
Partifarve(r) Grøn
 
Website Centerpartiet.se

Centerpartiet (C) også kalt Centern, er et socialliberalt og økohumanistisk svensk politisk parti. Partiet har historisk i lighed med danske Venstre været et agrarparti. Det blev grundlagt i 1913 som Bondeförbundet, og var historisk stærke på landet samt i mindre byer, men som led i den omfattende urbanisering skiftede partiet navn til Centerpartiet i 1957, således at det også fremstod attraktivt overfor byboerne. Nogle af partiets mest markante og vedvarende synspunkter er modstanden mod atomkraft, der gav stor vælgertilslutning, samt ønsket om at decentralisere så mange af statens opgaver som muligt. På europæisk plan er partiet tilhænger af subsidiaritetsprincippet, ligesom det ønsker et føderalt EU.

Centerpartiet har været Socialdemokraternas tætteste allierede gennem 25 år og koalitionspartner med S i 1936-1945 og 1951-1957, men skiftede strategi og indgik i regeringssamarbejde med de øvrige borgerlige partier, som kom til magten 1976-1982 og 1991-1994. I 1976 var det med partiets leder, Thorbjörn Fälldin, som statsminister, mens Centerpartiet var med i Carl Bildts moderat-liberale regering i 1990'erne. Før valget i 1994 forlod Centerpartiet koalitionen for at indgå i endnu et samarbejde med Socialdemokraterna [1], hvilket imidlertid kostede partiet vælgertilslutning. De senere år har Centerpartiet ændret kurs og er blevet et i international sammenhæng mere klassisk liberalt parti. Partiet har siden Maud Olofssons tiltræden som partileder i 2001 tegnet en tydeligere selvstændig profil end tidligere, hvilket har tiltrukket mange vælgere i storbyerne. I 2006 var partiet det hurtigst voksende parti i Stockholm.

Helt frem til 2005 ejede Centerpartiet aviskoncernen Centertidninger AB[2], som blev solgt for 1,815 mia. svenske kroner, hvilket gjorde Centerpartiet til verdens rigeste politiske parti[3].

Ved valget i 2006 gik partiet til valg sammen med Moderaterna, Folkpartiet og Kristdemokraterna som Alliance for Sverige. Partierne dannede efter valget en firkløverregering under Moderaternas Fredrik Reinfeldts ledelse. Centerpartiets leder Maud Olofsson var erhvervsminister. Desuden havde partiet landbrugsministerposten, miljøministerposten og trafikministerposten. Centerpartiet fik ved valget 7,8 procent af stemmerne, svarende til 29 ud af 349 plader i Riksdagen. Den borgerlige alliance tabte Riksdagsvalget i Sverige 2014.

Partiledere[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]