Retten i Aarhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tinghuset i Vester Allé er én af to bygninger tilknyttet Retten i Aarhus.

Retten i Aarhus (eller Byretten i Aarhus) har til huse i Tinghuset på Vester Allé nr. 10 og nr. 12. Tidligere med en afdeling Kannikegade 16 i Aarhus.

Vester Allé nr. 10 huser civilretten og strafferetten, samt grundlovsforhører, større retssager med videre.

Vester Allé nr. 12 huser specialretterne, skifteretten og fogedretten, samt notaren.

Retskredsen for Retten i Aarhus dækker Aarhus, Odder og Samsø Kommuner med ca. 320.000 indbyggere i alt.[1]

Fra 1993 til 2009 havde Retten i Aarhus også en landsdækkende funktion idet den administrerede Bilbogen og Personbogen for hele landet fra de blev oprettet i 1993. Og ligeledes Andelsboligbogen fra den blev oprettet den 1. januar 2005. Fra 1. maj 2009 blev disse funktioner overført til Tinglysningsretten i Hobro.[2]

Bygningerne[redigér | redigér wikikode]

Tinghuset ligger placeret mellem Landsarkivet og Aarhus Arrest og er den største af Rettens to bygninger. Det er tegnet af arkitekterne K.A. Ludvigsen og Julius Hansen og stod færdig i 1906. Bygningens dekorationer, inklusiv de to løver i bronze som pryder indgangspartiet, er udført af Karl Hansen Reistrup. Tinghuset var oprindeligt indrettet til politivagt med detentionslokaler, stadslogens kontor, byfogeden og forligskommissionen, arrestforvarerens bolig og til amtsrådssal, men fungerer i dag alene som retsbygning. Tinghuset gennemgik omfattende renovationer og indvendige moderniseringer i årene 1998-2004 og igen i 2014-15.

Kannikegade 16 kendes i dag som "Postpalæ'et" i daglig tale og hed oprindeligt "Århus Post- og telegrafbygning". Den røde bygning er tegnet af Hack Kampmann og stod klar til indflytning i 1905.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Om Retten i Aarhus". domstol.dk. Hentet 19. juni 2015. 
  2. ^ "Bil-, Person- og Andelsboligbogen, samt Centralregistret for testamenter flytter". domstol.dk. 30. marts 2009. Arkiveret fra originalen 12. april 2016. Hentet 1. april 2016. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

MyndighedSpire
Denne artikel om en offentlig myndighed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.


Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.