Reza Pahlavi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Reza Pahlavi

Reza Pahlavi (født 31. oktober 1960) er den ældste søn af Irans sidste shah, Mohammad Reza Pahlavi, der døde af kræft i Cairo i 1980, og lederen af House of Pahlavi. Reza Pahlavi har levet i eksil siden 1979, hvor Pahlavi-familien forlod Iran i på grund af den uro, der herskede i forbindelse med den islamiske revolution, ansporet af Ruhollah Khomeini. Han er i dag bosiddende i den amerikanske by Potomac i staten Maryland.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Reza Pahlavi blev født i Teheran i 1960 som søn af shahen af Iran, Mohammad Reza Pahlavi, og shahbanou Farah Pahlavi. Han er den ældste af fem søskende, der inkluderer søsteren prinsesse Farahnaz Pahlavi (d. 12. marts 1963), broderen prins Ali-Reza Pahlavi (d. 28. april 1966 – d. 4. januar 2011), søsteren prinsesse Leila Pahlavi (d. 27. marts 1970 – d. 10. juni 2001). Han har desuden en halvsøster, prinsesse Shahnaz Pahlavi (d. 27. oktober 1940), som er den ældste datter af shahen og dennes første hustru, prinsesse Fawzia af Egypten.

I 1978, i en alder af 17, rejste Reza Pahlavi til USA for at påbegynde jagerpilotuddannelsen på Reese Air Force Base i Texas. Efter at Iran-Irak krigen brød ud i 1980, skrev han til den iranske militærs daværende øverstkommanderende og tilbød at tjene sit land som jagerpilot, men tilbuddet blev dog afvist af præstestyret i Iran. Pahlavi har, udover at være uddannet jagerpilot, en bachelorgrad i statsvidenskab fra University of Southern California (USC), og har desuden udgivet flere bøger og flere artikler omkring forholdene i Iran.

Familie[redigér | redigér wikikode]

Reza Pahlavi blev gift med Yasmine Etemad-Amini d. 2. juni, 1986, og sammen har de tre døtre: Noor Pahlavi, Iman Pahlavi og Farah Pahlavi.

Yasmine har praktiseret som advokat i 10 år og har en doktorgrad i jurisprudens (retsvidenskab) fra The George Washington University School of Law og har oprettet en non-profit fond, the Foundation for the Children of Iran (FCI), til medicinsk behandling af iranske børn og børn af iransk oprindelse.

Noor Pahlavi afsluttede sin gymnasiale uddannelse i juni 2011.


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

IranStub
Denne biografi om en iraner er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi