Reza Pahlavi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Reza Pahlavi

Reza Pahlavi (født 31. oktober 1960) er den ældste søn af Irans sidste shah, Mohammad Reza Pahlavi, der døde af kræft i Cairo i 1980, og leder af dynastiet Pahlavi. Reza Pahlavi har levet i eksil siden 1979, hvor Pahlavi-familien forlod Iran på grund af den uro, der herskede under den islamiske revolution ansporet af Ruhollah Khomeini. Han bor i USA i Potomac i staten Maryland.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Reza Pahlavi blev født i Teheran i 1960 som søn af shahen af Iran, Mohammad Reza Pahlavi, og shahbanou Farah Pahlavi. Han er den ældste af fem søskende: prinsesse Farahnaz Pahlavi (d. 12. marts 1963), prins Ali-Reza Pahlavi (d. 28. april 1966 – d. 4. januar 2011), prinsesse Leila Pahlavi (d. 27. marts 1970 – d. 10. juni 2001). Han har en halvsøster, prinsesse Shahnaz Pahlavi (d. 27. oktober 1940), ældste datter af shahen og hans første hustru, prinsesse Fawzia af Egypten.

I 1978 rejste Reza Pahlavi til USA for 17 år gammel at begynde jagerpilotuddannelsen på Reese Air Force Base i Texas. Efter at Iran-Irak krigen brød ud i 1980, skrev han til den iranske militærs øverstkommanderende og tilbød at tjene sit land som jagerpilot, men tilbuddet blev afvist af præstestyret i Iran. Pahlavi har en bachelorgrad i statsvidenskab fra University of Southern California (USC) og har udgivet flere bøger og flere artikler om forholdene i Iran.

Familie[redigér | rediger kildetekst]

Reza Pahlavi blev gift med Yasmine Etemad-Amini d. 2. juni, 1986, og de har tre døtre: Noor Pahlavi, Iman Pahlavi og Farah Pahlavi.

Yasmine har praktiseret som advokat i 10 år og har en doktorgrad i jurisprudens (retsvidenskab) fra The George Washington University School of Law og har oprettet en non-profit fond, the Foundation for the Children of Iran (FCI), til medicinsk behandling af iranske børn og børn af iransk oprindelse.

Noor Pahlavi afsluttede sin gymnasieuddannelse juni 2011.


Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

IranSpire
Denne biografi om en iraner er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi