Rheinhessen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kort over Rheinhessen
Rheinhessen markeret med mørkerød i Rheinland-Pfalz (lys rød)

Rheinhessen er en region i den tyske delstat Rheinland-Pfalz og var fra 1816-1919 en del af det tidligere storhertugdømme Hessen, og derefter indtil 1945 en del af Volksstaat Hessen. Området ligger vest for Rhinen i Rheinland-Pfalz. Det er et kuperet landområde hovedsageligt med vinmarker og gårde. Områdets større byer er Mainz, Worms, Bingen, Alzey, Nieder-Olm og Ingelheim. Mange indbyggere pendler til arbejde i Mainz, Wiesbaden, eller Frankfurt.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Wienerkongressen i 1814-15, måtte storhertug Ludwig 1. af Hessen opgive sine besiddelser Westfalen, men fik som kompensation Rheinhessen på Rhinens venstre bred. På grund af dette antog han titlen Storhertug af Hessen og ved Rhinen, og navnet på regionen opstod.

Vindyrkning[redigér | redigér wikikode]

Vinmarker i Rheinhessen

Rheinhessen er den største af Tysklands 13 vinproducerende regioner. Udenfor Tyskland er det bedst kendte mærke Liebfraumilch, selvom der er mange langt bedre vine, f.eks. forskellige varianter af Müller-Thurgau, Silvaner, Riesling, Kerner eller Scheurebe. Det bedst kendte hvidvinsområde er den såkaldte Rhin Teresse ved Oppenheim og Nierstein. Nogle røde varianter dyrkes, især omkring Ingelheim, deriblandt Blauer Portugieser, Dornfelder, og den nyligt udviklede Regent.


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]