Liebfraumilch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Druesorten Müller-Thurgau er ofte anvendt i produktionen af Liebfraumilch.

Liebfraumilch eller Liebfrau(e)nmilch er en type halvsød tysk hvidvin, som produceres hovedsageligt til eksport i regionerne Rheinhessen, Pfalz og Nahe. Navnet er tysk og betyder Vor Frues mælk.

Fællesbetegnelsen Liebfraumilch benyttes typisk til at markedsføre vinhøster fra snart sagt hvor som helst i de fleste af Tysklands største vinområder. Mosel er dog en vigtig undtagelse. Vin med stort set samme karakteristika, men af druer af bedre kvalitet kan betegnes Spätlese eller Auslese.

Det er ikke tilladt at angive druesort på etiketten eller en mere præcis lokalitet end regionen. I realiteten er Müller-Thurgau den dominerende druesort, da den er almindelig, letavlet og (til forskel fra Riesling) vanskelig at sælge i eget navn.

Til trods for at betegnelsen Liebfraumilch forbindes med vin af dårlig kvalitet, kræver den tyske vinlov at den er på niveauet Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) – det tredje niveau ud af fire. Den skal desuden komme fra Rheinhessen, Pfalz, Nahe eller Rheingau, og druerne skal være mindst 70 % Riesling, Silvaner eller Müller-Thurgau, og den skal indeholde mindst 18-40 g/L restsukker.