Rhesus

Rhesussystemet er et system af blodtyper. I Danmark er 85% af befolkningen rhesus-positive, det vil sige, at de har et rhesus-antigen på de røde blodlegemers overflade, medens rhesus-negative personer mangler dette antigen. Blodtyper spiller en rolle ved blodtransfusioner og vævstransplantationer. Et andet almindeligt anvendt blodtypesystem er ABO-systemet.
Blodtransfusion og graviditet[redigér | redigér wikikode]
Normalt udvikles ikke antistoffer mod rhesus-antigener i rhesus-negative personer, men udsættes en sådan person for rhesus-antigener, kan der dannes antistof. Det betyder, at rhesus-negative personer ved blodtransfusion normalt kun får rhesus-negativt blod. Rhesus-negative kvinder, der er gravide med et rhesus-positivt foster, vil ligeledes ved barnets fødsel komme i kontakt med rhesus-antigener og starte en produktion af antistoffer mod de fremmede antigener. Dette antistof kan skade et senere foster. For at forebygge skader på senere fostre, vaccinerer man rutinemæssigt rhesus-negative mødre med rhesus-antistof efter hver fødsel.
Arvelighed[redigér | redigér wikikode]
Rhesus-positive personer har genotypen Rr eller RR, hvor R koder for at rhesusfaktoren findes i blodet. Genet R er altså dominant over genet r, der koder for blodtypen rhesus-negativ, hvor rhesusfaktoren ikke findes i blodet.
Rhesus-systemet består af to gener. CE og D. Disse gener findes på kromosom 1. Er man rhesus-positiv har man begge sine CE gener, og mindst et D gen, mens rhesus-negative personer mangler begge D gener.[1]
Udbredelse[redigér | redigér wikikode]
Rhesus-negative personer findes over hele verden, men er mest udbredt i Europa med Baskerlandet som førende region, hvor hen mod halvdelen af befolkningen er rhesus-negativ.[2]
Kilder[redigér | redigér wikikode]
- ^ Blodtyper. Blodtypesystem 2: Rhesus systemet. Side 21-22. In: Thorkild Steenberg (2008). Kompendium Biologi - Genetik.
- ^ Cavalli-Sforza, Luigi Luca, Paolo Menozzi & Alberto Piazza (1994): The history and geography of human genes, Princeton, N.J.: Princeton University Press. Der mangler sidetal for denne påstand. Engelsk Wikipedia angiver 16 % for Europa generelt, og 21-36 % for Baskerlandet.
- bloddonor.dk Blodtyper
![]() | Spire Denne artikel om lægevidenskab er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den. |