Robert Bojesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Robert Bojesen

Robert Bojesen 1867.jpg

Personlig information
Født 27. december 1847 Rediger på Wikidata
Skive Rediger på Wikidata
Død 4. december 1876 (28 år) Rediger på Wikidata
København Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af Christen Dalsgaard, Christian Blache Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Robert Peel Bojesen (27. december 1841 i Skive4. december 1876 i København) var en dansk maler.

Han var søn af distriktslæge, justitsråd Boe Bojesen i Holbæk (1804-1885) og Jensine Mathilde født Opitius (1810-1879).

Bojesen begyndte med at fare til søs, var derefter i skibsbyggerlære i Aabenraa, men fandt sig ikke tilfreds, kom til maler Christen Dalsgaard i Sorø, hos hvem han lærte at tegne og male, derpå til København, hvor han i 1866 fik plads i Kunstakademiets Modelskole, og samtidig giftede han sig med Johanne Charlotte Selmer, en datter af overlæge, etatsråd Selmer. I 1870 fik han afgangsbevis som maler, og i 1871 udstillede han sit første ”genrebillede”. Han deltog i 1873 i konkurrencen for Den Neuhausenske Præmie med Christian II og Sigbrit opgjøre Toldregnskaberne, men uden at få præmien, som derimod ved konkurrencen for samme præmie tilkendtes ham i 1875 for Mogens Munk efterlader Opsigelsesbrevet til Christian II i sin Handske (tilhørte grev Frijs-Frijsenborg). To af hans billeder, Marsk Stigs Døtre (1874) og En Pige med en Kat (1876), købtes af Kunstforeningen til bortlodning. Ved denne tid synes hans ungdoms minder at have vakt hans lyst til at blive sømaler, han søgte råd hos sømaler Christian Blache, gjorde flittige studier ved Skagen[1] og Øresund og ville det følgende år atter have konkurreret til Den Neuhausenske Præmie for opgaven Stille Sø med Skibe til Ankers, da døden bortrev den unge lovende kunstner 4. december 1876.

Han er begravet på Assistens Kirkegård.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Philip Weilbach i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 2. bind, side 488,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Alba Schwartz - Skagen før og nu. Bind 1: Den svundne Tid. Side 33. ISBN 87-983631-1-5