Rosmarinlyng (art)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rosmarinlyng
Andromeda-polifolia-flowers.JPG
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eukarya
Rige Plantae (Planter)
Division Tracheophyta
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Ericales (Lyngordnen)
Familie Ericaceae (Lyngfamilien)
Slægt Andromeda (Rosmarinlyng)
Art A. polifolia
Videnskabeligt artsnavn
Andromeda polifolia
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Rosmarinlyng (Andromeda polifolia) er en 10-30 cm høj dværgbusk, der vokser i tørvemoser.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Rosmarinlyng er en lille, stedsegrøn dværgbusk med en kuplet, halvkugleformet vækst. Grenene er opstigende, og barken er først lysegrå, men bliver snart rødbrun. Gamle grene kan få en opsprækkende bark. De slanke, gråbrune knopper er ikke meget synlige, for de sidder skjult bag bladstilken. De læderagtige blade er smalt lancetformede med indrullet rand. Oversiden er blank og mørkegrøn, mens undersiden er dækket af rustfarvede hår.

Blomstringen foregår i maj-august, hvor de hvide eller svagt lyserøde blomster sidder samlet i endestillede klaser. Den enkelte blomst er krukke-ballonformet med sammenvoksede kronblade og ganske små, frie kronflige. Frugterne er glatte kapsler med mange små frø, som spirer villigt (på højmoser).

Rodnettet er meget fint og stærkt iltkrævende.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,75 x 0,75 m (7,5 x 7,5 cm/år). Disse mål kan fx anvendes, når arten udplantes. Planten er afhængig af mykorrhiza med mindst én egnet svampeart.

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Planten er nøje knyttet til de allermest sure højmoser. Den findes i Danmark på nogle få højmoselokaliteter, men først og fremmest i Jylland. I Norge og Sverige er den mere almindelig.

I højmosen Drone Moss i Berwickshire, England, findes arten sammen med bl.a. benbræk, revling, tranebær, hedelyng, klokkelyng, rød tørvemos (og flere andre tørvemos-arter) og tuekæruld[1]

Fredning[redigér | redigér wikikode]

Arten er sjælden og fredet i Danmark.Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Scottish Natural Heritage Commissioned Report No. 131: National Vegetation Classification survey for Drone Moss (engelsk)

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]