Rudme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Rudme-Herringe Lokalsamfund
Midtfyn
Overblik
Land Danmark Danmark
Motto At tjene og bygge bro
Lokalråd Tyge Mortensen, lokalrådsformand
Grundlagt Herringe år 936 (dateres efter fund af vikingeboplads og guldmønter i Herringe)
Postnr. 5750 Ringe
Demografi
Landsbyklynge ca 500
 - Areal 108 km²
Andet
Højde m.o.h. 37 m
Hjemmeside rudme.org

Rudme (også kaldet Rudme-Herringe) er en landsby på Midtfyn, beliggende i Faaborg-Midtfyn Kommune, 5 km sydvest for Ringe, 23 km syd for Odense og 20 km nord for Svendborg.

Rudme hører til Herringe Sogn og Herringe Kirke.

Rudme lægger navn til Rudme Lokalsamfund, der er en klynge af landsbyer bestående af Herringe, Rudme, Volstrup, Brangstrup Mark, Boltinggaardskov. Rudme Lokalsamfund har i alt 832 indbyggere.

Lokal organisering[redigér | redigér wikikode]

Efter kommunesammenlægningen i 2007 opstod der behov for at have en udvidet lokal organisering, som tillæg til de eksisterende mindre lokalforeninger, der kunne tale lokalsamfundenes sag og stå for videreudviklingen af områderne. En gruppe borgere i den nye Fåborg-Midtfyn storkommune, etablerede paraplyorganisation, Fynsland, der skulle tale alle lokalsamfundenes sag overfor kommunalbestyrelsen. På Fynslands initativ etableredes 21 nye lokalråd i kommunen. I Rudme Lokalsamfund sammenlagde man Herringe Beboerforening og Volstrup bylaug og samlede sig i Herringe, Rudme, Volstrup, Boltinggårdsskov og Brangstrup Mark Lokalråd. Til daglig kaldt Rudme Lokalråd.

Rudme Lokalråd består af en bestyrelse på 7 personer. Rudme Lokalråd har til formål at udvikle lokalsamfundet og har bla overtaget driften af grusgraven og sportspladsen for at bibeholde de to funktioner i området. Desuden er lokalrådet høringspartner overfor kommunen.

Formænd[redigér | redigér wikikode]

2007-2013: Thyge Andersen

2013- : Tyge Mortensen

Historie om Rudme[redigér | redigér wikikode]

Rudme er anlagt som en udflytter-rydningsby i middelalderen.

Rudme er første gang nævnt i 1460 i formen Riedum. Rudme er flertalsform af det gamle ord “ruth” som betyder rydning. Denne type af byer er anlagt efter vikingetiden.

Såvel landsbynavnet, som den løst opbyggede bytomt, peger imidlertid på, at Rudme er opstået som en udflytter-rydningsby fra Herringe.

Rudme blokudskiftedes i 1796 og siden er 1-2 gårde flyttet ud.

I 1664 ejede Fjællebro hele byen på nær én gård. Antallet af gårde synes fra 1600-tallet til 1844 uforandret at være 5.

Skolerne[redigér | redigér wikikode]

Rudme Friskole[redigér | redigér wikikode]

Rudme Friskole opstod i 1858 og således Danmarks 5. ældste friskole. Børnehaven er kommet til i 2005 og vuggestuen i 2016. Den har i dag ca 90 børn fra vuggestue til 7. klasse fra ca 50 familier. Friskolen har et grundtvig-koldsk værdigrundlag og er karakteriseret megen musik, teater og kreativitet, hvilket er en afspejling af lokalsamfundet. Hjemmeside

Ungdomsklubben[redigér | redigér wikikode]

Ungdomsklubben i Herringe-Rudme holder åbent for børn fra 10-18 år en gang om ugen. Ungdomsklubben er den eneste i kommunen beliggende udenfor de større byer. Ungdomsklubben drives af en kreds af forældre.

Brangstrup Skolen[redigér | redigér wikikode]

STU Brangstrup er en kostskole, hvor unge fra 16 til 25 år kan tage 1 eller flere år af den Særligt Tilrettelagte Uddannelse — STU. Her bor op til 24 elever, der typisk har gået på specialskole eller i specialklasse i folkeskolen. Skolen ligger tæt ved Ringe på volstrupvej 18.

Musikken[redigér | redigér wikikode]

Foderstoffen[redigér | redigér wikikode]

Musikstedet Foderstoffen er fra marts 1992. Det er en musikforening med ca 900 medlemmer fra Fyn og Jylland. Der afholdes ca 20 koncerter om året, samt en række mere folkelige arrangementer som folkekøkken, grillfester og foredrag. Foderstoffen holder til i den tidligere foderstof beliggende nær ved jernbanestationen i Rudme. Hjemmeside

Rudme Havefestival[redigér | redigér wikikode]

Siden 2013 har Marie og Martin Nevers hvert andet år afholdt en festival på deres ejendom Rudmegaard, Havelundsvej 1. Festivallen ligger i første weekend i august og besøges af ca 600 mennesker. Havefestivalen henvender sig specielt til familier. Der er to scener og mulighed for camping. Facebook side

Brangstrup festivalen[redigér | redigér wikikode]

På Brangstrupskolen har der siden 1992 været afholdt en musikfestival i maj måned. Ole Strøm, som også var med til at starte musikstedet Foderstoffen var grundlæggeren af festivallen. Hjemmeside

Rudme Festivalen[redigér | redigér wikikode]

Siden 2016 har der sidst i juli været afholdt en 3 dages festival på sportspladsen i Herringe. Det er de 5 unge fra Rudme Friskole, Jens Leonhard, Christian Vingum Jensen, Christoffer Didriksen O'donohgue, Valdemar Hansen og Anton Hedegaard Mortensen der står for festivallen og driver foreningen Rudme Festival. Rudme Festival er specielt henvendt til unge mellem 16 og 25. Facebook side

Kunsten[redigér | redigér wikikode]

Galleri Svinestien[redigér | redigér wikikode]

Siden 2011 har der været udstillinger med lokale kunstnere i Karen og Tyge Mortensens svinesti på adressen Rudmevej 80 i Herringe. Galleri Svinestien drives på frivillig basis og som non-profit. Stifterne af galleriet er udover Tyge og Karen Mortensen også Inge og Knud Bjarne Gjesing. Der afholdes i sommerhalvåret månedlige ferniseringer med sang, musik, kagebord og udstilling i bedste højskolestil. Et stort antal frivillige er involveret i Galleri Svinestiens aktiviteter


Rudme Billedskole[redigér | redigér wikikode]

Hver vinter afholder Rudme Billedskole kreativt værksted for børn fra 5 til 14 år. Billedskolen er del af Faaborg-Midtfyns kommunes billedskoler. Tilknyttet billedskolen er også en kvindegruppe af udøvende amatørkunstnere, kalder "desperate housewifes".

Lokale kunstnere[redigér | redigér wikikode]

En kreds af fynske kunstnere har siden 70'erne holdt til omkring Rudme-Herringe. Kunsthistorikeren Susanne Ludvigsen på Fjellebro har været den samlende kraft igennem mange år. Kunstnerkredsen i Rudme-Herringe tæller kunstnere som John Olsen, Sys Hindsbo, Lars Abrahamsen, Hanne Skyum, Aja Skyum, Pernille Ryhl-Svendsen, Annette Holdensen, Johannes Havelund, Andreas Ludvigsen, m.fl.

Sporten[redigér | redigér wikikode]

Midtfyns rideklub[redigér | redigér wikikode]

Midtfyns Rideklub er fra 1989 og beliggende på Rudmevej 84. Klubbens omdrejningspunkt er den store elevskole, hvor mange børn og unge mennesker dagligt modtager rideundervisning. Hjemmeside

Herringe Skytte Gymnasik og Idrætsforening (HSGI)[redigér | redigér wikikode]

HSGI er fra 1866 og opstod sammen som en af de første skytteforeninger på Syd- og Midtfyn. I 2017 udbyder den både yoga, fodbold, pilates, samt står for en årlig byfest på sportspladsen.

Egeskov Slotsløb[redigér | redigér wikikode]

Siden 2011 har foreningen Egeskov Slotsløb afholdt et årligt løb sidst i april. Der har i gennemsnit deltager 1000 løbere. Der tilbydes på 3, 5, 10 og halvmaraton, som afvikles i Egeskov Slots skove. Hjemmeside.

Herringe Sportsplads[redigér | redigér wikikode]

Rudme Lokalråd overtog sammen med HSGI driften af Herringe sportsplads i 2017 fra kommunen. Siden er klubhuset påbegyndt en renovering, bord/bænkesæt er sat op og parkouranlæg er etableret. Sportspladsen og faciliteterne er åbne for alle.

Menighederne[redigér | redigér wikikode]

Lokalsamfundet har folkekirkemæssigt været delt i to sogne, Herringe Sogn og Ringe sogn og to kirker. Landsbyerne Herringe og Rudme hørte til Herringe kirke og Brangstrup, Volstrup og Boltinggardsskov hørte til Ringe kirke.

Siden 1865, hvor sognebåndsløsning blev muligt og den grundtvigske valgmenighed i Ryslinge opstod omkring præsten Vilhelm Birkedal, har en stor del af lokalsamfundet søgt til valgmenigheden. Siden 1922 også til Frimenigheden i Ryslinge. Begge de grundtvigske menigheder, valgmenigheden og frimenigheden, holder til i Nazarethkirken i Ryslinge. Koordinater: 55°11′54″N 10°29′06″Ø / 55.19836°N 10.4851°Ø / 55.19836; 10.4851