São Paulo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler byen São Paulo. Opslagsordet har også en anden betydning, se São Paulo (delstat).
São Paulo
Byvåben Flag
São Paulo's byvåben
São Paulo's flag
Basisdata
Forbundsstat: São Paulo
Størrelse: 1523 km² (By)
8051 km² (Metropolregion)
Indbyggere: 11.016.703 (By)[1]
19.677.506 (Metropolregion)
(Pr 1. juli 2006)
Befolkningstæthed: 7234 Indbyggere/km² (By)
2444 Indbyggere/km² (Metropolregion)
Telefonforvalg: +55 11
Officiel Webside: prefeitura.sp.gov.br
Politik
Borgmester Gilberto Kassab (PFL)
Beliggenhed i forbundsstaten São Paulo

São Paulo ['sãu̯ 'pau̯lu] (portugisisk for Sankt Paul) er hovedstad i São Paulo-delstaten i Brasilien. Byen er det vigtigste økonomiske, finansielle og kulturelle centrum, såvel som trafikknudepunkt i landet. Det finansielle centrum er på Paulista Avenue.

São Paulo er det største industrielle område i Latinamerika. Med sine 11 millioner indbyggere i byen, og knapt 20,5 millioner i stor-São Paulo er byen en af verdens største byer og den største by på den sydlige halvkugle.

Byen har med sine mange indvandrere, der især kommer fra Portugal, Italien, Tyskland, Libanon, Japan og Sydkorea, et multikulturelt præg.

Centralt i São Paulo ligger den 2 km² store Ibirapuera Park med en lang række kulturelle institutioner, museer, planetarium og uddannelsesinstitutioner i og omkring parken.

Byen har flere store fodboldklubber og stadions. De største klubber er São Paulo FC, som har hjemme på Morumbi, som har plads til 80.000 tilskuere, Corinthians, der spiller på VM stadionet Itaqueirao, og Palmeiras, der har hjemme på byens nyeste stadion Allianz Parque.

Blandt disse klubber har både Sao Paulo FC og Corinthians vundet verdensmesterskaberne for klubhold, over henholdsvis Liverpool og Chelsea fra England.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Brasiliansk geografi Stub
Denne artikel om Brasiliens geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi


Koordinater: 23°30′00″S 46°37′00″V / 23.5°S 46.61667°V / -23.5; -46.61667