Søl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Søl
Palmaria palmata fra Gilfach yr Halen i Wales.
Palmaria palmata fra Gilfach yr Halen i Wales.
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eukarya
Rige Plantae (Planter)
Division Rhodophyta (Rødalger)
Klasse Florideophyceae
Orden Palmariales
Familie Palmariaceae
Slægt Palmaria
Art P. palmata
Videnskabeligt artsnavn
Palmaria palmata
(L.) F.Weber & D.Mohr
Hjælp til læsning af taksobokse

Søl (Palmaria palmata) er en spiselig rødalge, der vokser i tidevandszonenAtlanterhavets og Stillehavets nordlige kyster, i danske farvande dog også på dybere vand.

Søl består af pergamentagtige blade, der kan blive op til 50 cm lange og 8 cm brede. Bladene varierer i farve fra en dyb rosenrød til en rødlig lilla.

Søl er spiselig og er, sammenlignet med andre grøntsager, en god kilde til mineraler, vitaminer og proteiner. Planten kan ved lavvande høstes med hånden i månederne fra juni til september. Søl bruges i visse lande til dyrefoder, men den er også egnet til menneskeføde. Søl nævnes allerede i gamle islandske kilder (fx Egils saga) som føde, men kendes også fra vikingetidens Irland og mange andre steder. Den spises stadig på de britiske øer, hvor den går under navnet "dulse".

Tilberedt på den rigtige måde smager en bestemt søl-underart af bacon.[1]

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ 17. juli 2015, videnskab.dk: Endelig: Super-sund snack smager af bacon Citat: "...»I Europa har man brugt den traditionelle søl som pulver i smoothies eller som flager på mad, men den bliver ikke rigtig brugt i frisk form. Når man steger den, som jeg selv gjorde, så smager den af bacon - og det er en temmelig stærk baconsmag,« siger Chris Langdon til CBS News. Chris Langdon har nu taget patent på sin stamme af den røde tang, og han arbejder på at få den i produktion som fødevare..."

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

BotanikSpire
Denne botanikartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.