Bacon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bacon

Bacon er letsaltet, røget flæsk fra siden eller ryggen på unge svin.[1]

Bacon er et af Danmarks største eksportprodukter og var engang det største.[Kilde mangler] Det er især England, der aftager det danske bacon.

Der findes talrige anvendelser af bacon: Som topping (på leverpostej, forloren hare, pizza m.m.), i gryderetter, i burgere, rundt om andet kød (pølse i svøb, tournedos m.m.). Det kan spises råt, semi-råt,[bør uddybes] stegt og tørstegt. Tørstegt er den foretrukne til fx English breakfast.

Røget flæsk[redigér | redigér wikikode]

Røget flæsk ("bacon") under tilberedning.

Røget flæsk er flæsk der er konserveret ved saltning og derefter røget. Flæsk, der er udskåret af grisens sider, har som oftest et højt fedtindhold. Kødet inddeles i udskæringerne stegeflæsk (midten af ribbenene), kogeflæsk (nederst på siden) og slag (det bagerste af siden, hvor der ikke er ribben). Fra gammel tid har man konserveret flæsket for at forlænge holdbarheden.

Først saltes flæsket enten i tørlage (tørsaltning) eller saltlage (vand og salt, og evt. nitrit, sukker, urter og krydderier) i et til flere døgn. Ved saltning opnår man, at en del af vandet diffunderer (trækkes) ud af kødet, hvorved det får en mere fast konsistens. Herefter røges flæsket.

Det røgede flæsk er nu klar til opbevaring. Under tørre og ikke for varme forhold kan flæsket holde sig i op til et halvt år eller mere efter forholdene. Kødet i røget flæsk har normalt en mørkerød farve og en karakteristisk, stærk smag af salt. Det tilberedes som oftest ved kogning eller tilsættes i sammenkogte retter for at blive tilpas mørt og for at give smag til retten.

Se også[redigér | redigér wikikode]

  • bestemt rødalge søl-stamme smager af bacon.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Opslaget bacon i Den Danske Ordbog.
Mad og drikke Stub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.