STS-135

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
STS-135
Missionsemblem
STS-135 patch.png
Missionsstatistik
Missionsnavn: STS-135
Rumagentur:NASA
Rumfærge: Atlantis (33)
Antal besætningsmedlemmer:4
Affyringsrampe:LC-39A (KSC)
Opsendelse: 8. juli 2011
Landing: 21. juli 2011 11:57
Landet på:KSC (planlagt)
Varighed: 13 døgn
Antal kredsløb:200
Foto af besætningen
STS-135 Crew Compartment Trainer 2.jpg
Navigation
Tidligere missionNæste mission
STS-134 STS-134
Disambig bordered fade.svg Denne artikel handler om en mission i rumfærge-programmet. For informationer om programmet se rumfærge-programmet.

STS-135 (Space Transportation System-135) er rumfærgen Atlantis' 33. og sidste rummission og den sidste rumfærge-mission i rumfærge-programmet.

Opsendelsen skete d. 8. juli 2011 kl. 11:29 AM lokal tid dvs. 17:29 dansk (sommer)tid. Atlantis blev koblet sammen med ISS d. 10. juli kl. 17:07 dansk tid.

Rumfærgen medbragte Multipurpose logistics-containeren Raffaello til Den Internationale Rumstation (ISS). Der blev udført en rumvandring, men den blev ikke udført af rumfærgebesætningen som det er kutyme, når en rumfærge besøger ISS-rumstationen. I stedet var det de to amerikanske astronauter fra ISS-besætningen der udførte rumvandringen.

Flyvningen var oprindeligt planlagt som redningsmission for STS-134. Men eftersom Kongressen afsatte midler til STS-135 benyttede NASA muligheden for en ekstra mission.


21. juli 2011 klokken 11:57 (dansk tid) landede rumfærgen Atlantis i Kennedy Space Center i Florida, med kaptajn Christopher Ferguson bag pinden, hvilket markerede afslutningen på 30 år med rumfærger i USA.

Besætning[redigér | rediger kildetekst]

Hovedartikler:

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikler: Rumfærge og Rumfærge-programmet.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Missionen[redigér | rediger kildetekst]

Opsendelsen fandt sted d. 8. juli med næsten 1 million tilskuere. På andendagen var der rutineeftersyn af Atlantis' varmeskjold før næste dags sammenkobling med rumstationen [1] [2] [3] [4] [5].

Dagen efter sammenkoblingen, turens fjerde dag, blev Raffaello flyttet fra rumfærgen til rumstationen. Meget udstyr skulle flyttes fra Raffaello til ISS, og en masse fragt skal retur til Jorden fra rumstationen. Da rumfærgen er det eneste fartøj med så stor lastkapacitet, var der afsat flere dage til overførsel af fragt, og missionen blev forlænget med en dag. Da der ikke er nogen vaskemaskine om bord, skal besætningen have en del tøj bragt op. En person, der er i kredsløb i seks måneder, kan dog ikke forvente at få rent undertøj hver dag. Astronauterne vil typisk skifte undertøj hver 3-4 dag. Snavsetøjet brænder typisk op med Progress-fartøjet, selv om man overvejer at fodre bakterier med det[6]

På femtedagen udførte Michael Fossum og Ronald Garan fra ISS en rumvandring, rumvandringen varede 6 timer og 31 minutter. Reservedele fra Atlantis' lastrum blev hentet og defekte dele fra ISS blev anbragt i stedet for.

Efterfølgende dag blev astronauterne vækket med sangen "Rocket Man" af sangeren Elton John, Elton John takkede endvidere alle de mennesker der har arbejdet med rumfærgerne gennem tiden [7] [8] [9] [10] [11] [12].

Yderligere undersøgelse af rumfærgens varmeskjold blev ikke udført, sjette og syvende dag blev brugt på overførsel af fragt og mediekonferencer. En alarm vækkede besætningen pga. fejl på en computer på syvende dag. Besætningen fik lov til at sove en halv time længere på ottendedagen og rumfærgens computerproblemer blev undersøgt nærmere. Den ottende dag blev en mediekonference med præsident Barak Obama afholdt [13] [14] [15] [16] [17] [18].


Niende dag, Atlantis fik renset luften i kabinen ved hjælp af rumstationens system, rumfærgens eget system til fjernelse af CO2 var ude af drift [19].

Udsigt til ISS efter frakoblingen
Tidsplan
1. dag – Opsendelse fra KSC Check mark.svg
2. dag – Undersøgelse af varmeskjold (Orbiter Boom Sensor System – OBSS)Check mark.svg
3. dag – Ankomst og sammenkobling rumfærge/rumstation Check mark.svg
4. dag – Raffaello flyttes fra Atlantis' lastrum og kobles til Harmonys nadir-luge Check mark.svg
5. dag – Rumvandring Ronald Garan og Michael Fossum Check mark.svg
6. dag – Hvis nødvendigt udføres en grundig undersøgelse af varmeskjoldet Check mark.svg
7. dag – Overførsel af fragt og delvis hviledag Check mark.svg
8. dag – Mediekonferencer og overførsel af fragt Check mark.svg
9. dag – Overførsel af fragt og delvis hviledag Check mark.svg
10. dag – Raffaello kobles fra rumstationen og monteres i rumfærgens lastrum Check mark.svg
11. dag – Ekstra dag Check mark.svg
12. dag – Frakobling kl. 8:28 Check mark.svg
13. dag – Forberedelse til landing Check mark.svg
14. dag – Landing KSC kl. 5:57 AM lokal tid dvs. 11:57 dansk tid Check mark.svg

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]