Elton John

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Elton John
Elton John 2011 Shankbone 2.JPG
Information
Født Reginald Kenneth Dwight
25. marts 1947 (73 år)
Pinner, Middlesex, England
Pinner Rediger på Wikidata
Genre Rock
Glam rock
Progressive rock
Pop rock
Beskæftigelse sanger, sangskriver
Aktive år 1969 – nu
Instrumenter
Sang og klaver
Eksterne henvisninger
EltonJohn.com

Sir Elton Hercules John (fødenavn Reginald Kenneth Dwight, født 25. marts 1947 i Middlesex i Storbritannien) er en engelsk sanger, sangskriver og pianist. Han er en af de mest succesfulde musikere nogensinde med over 550 millioner solgte albums [1] og talrige førstepladser på diverse hitlister.

Elton John var en af de dominerende kommercielle kræfter i rock-verdenen i 1970'erne med en række af syv #1 indspilninger på USA's hitlister. Hans succes havde en stor indflydelse på populær musik og medvirkede i fortsættelsen af populariteten af klaveret i rock'n'roll. Hans tekster blev skrevet af Bernie Taupin. Elton John havde og har en meget speciel tøjstil og måde at optræde på en scene.

I de tidlige 1990'ere havde Elton John problemer med stofmisbrug, depression og bulimi. Han er fortsat kendt og har været meget involveret i kampen mod AIDS siden de sene 1980'ere.

Reginald Kenneth Dwight blev født i Pinner, Middlesex, en forstad til London den 25. marts 1947. Hans far, Stanley Dwight var officer i det engelske luftvåben, Royal Air Force. Han var tit bortrejst, og det var moderen Sheila Harris, der alene tog sig af opdragelsen af Reginald. Sheila Harris har indrømmet at Reginalds barndom ofte var præget af skænderier mellem forældrene og gererelt præget af nervøsitet.

Barndom[redigér | redigér wikikode]

Stanley Dwight havde engang spillet trompet i et amerikanskinspireret big band Bob Miller and The Millermen. Han og Sheila var ivrige købere af musik og introducerede deres søn for pianisterne Winifred Atwell, Nat King Cole, George Shearing og sangerne Rosemary Clooney, Frank Sinatra, Kay Starr, Johnny Ray, Guy Mitchell, Jo Stafford og Frankie Laine.

Som treårig begyndte Reginald at spille på klaver, og som fireårig stod det klart for forældrene, at han havde særligt talent for klaver, som han ofte brugte til familiesammenkomster og fester. Som niårig opdagede Reginald kongen af rock 'n' roll, Elvis Presley. Snart begyndte hans mor at købe plader med rock 'n' roll til sin søn med kunstnere som netop Elvis Presley og Bill Haley & His Comets. Som 11-årig fik Reginald et stipendium på musikkonservatoriet, The Royal Academy of Music og besluttede sig for at vie sit musikalske talent til rock 'n' roll-genren.

Reginald foretrak at spille efter gehør. Professor Helen Piena har fortalt, at første gang Reginald trådte ind på musikkonservatoriet, spillede hun et fire-siders stykke af Händel, som han straks spillede for hende, som var det en grammofonplade.[kilde mangler] Reginald elskede at spille Chopin og Bach og synge i kor om lørdagen på musikkonservatoriet, men var på den anden side ikke specielt flittig i klassisk musik.[kilde mangler] Som han huskede årtier efter: "Jeg blev på en måde fortørnet over at gå på Musikkonservatoriet. Jeg var en af den slags elever, der kunne slippe igennem uden at øve og alligevel bestå mine eksaminer". Nogen gange ville han hellere pjække og køre rundt i undergrundsbanen. Alligevel så Piena Reginald som en mønsterelev.[kilde mangler]

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Hat og maske brugt af Elton John i shows i 1970'erne, i den permanente samling i Børnenes Museum i Indianapolis.
Uddybende Uddybende artikel: Elton Johns diskografi

Studiealbums[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]