Samarra

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Samara (flertydig).
Samarra ligger i det nordvestlige hjørne af kortet.

Samarra er en by i Irak. Byen ligger ved floden Tigris ca. 125 km nord for Bagdad i provinsen Salah ad-Din. I 2005 var indbyggertallet ca. 159.000. Middelalderhistorikere mener at byens navn kommer fra “Sarre men ra’a” "سر من رأى", som kan oversættes til “En fryd for alle at se”. Det blev senere ændret af armenske soldater til "Samarra" "ساء من رأى" som betyder "Et sørgeligt syn for alle at se".

Historie[redigér | redigér wikikode]

Nutid[redigér | redigér wikikode]

Sammare er hovedby i Salah ad-Din-provinsen i den berygtede Sunni-trekant. Selv om byen rummer mange af shia-muslimernes hellige steder som den Gyldne Moske og shia-imamers hellige gravsteder, er den domineret af sunni-muslimer. På grund af stigende spændinger mellem shiaer og sunnier er byen blevet et af brændpunkterne i den irakiske borgerkrig. Den 22. februar 2006 blev kuplen på den Gyldne Moske sprængt af ved terrorangreb, sandsynligvis udøvet af al-queda-terrorister. Den 13. juni 2007 blev de tilbageværende to minareter sprængt under et morterangreb. Shialederen Muqtada al-Sadr opfordrede til fredelige demonstrationer og tre dages sorg. Han udtalte, at han ikke kunne tro at en sunni-araber kunne have gjort noget sådant.

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

I 2003 var cirka 70 % af alle mænd mellem 18 og 35 arbejdsløse. I dag forhindrer store sikkerhedsproblemer i det urolige Irak en økonomisk udvikling i byen.

Imam Ali al-Hadi moskéen ligger i byen.

Irakisk geografi Stub
Denne artikel om irakisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 34°12′N 43°52′Ø / 34.2°N 43.87°Ø / 34.2; 43.87