Samarra

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Samara (flertydig).
Samarra ligger i det nordvestlige hjørne af kortet.

Samarra er en by i Irak. Byen ligger ved floden Tigris ca. 125 km nord for Bagdad i provinsen Salah ad-Din. I 2005 var indbyggertallet ca. 159.000. Middelalderhistorikere mener at byens navn kommer fra “Sarre men ra’a” "سر من رأى", som kan oversættes til “En fryd for alle at se”.[kilde mangler] Det blev senere ændret af armenske soldater til "Samarra" "ساء من رأى" som betyder "Et sørgeligt syn for alle at se".[betvivles]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Nutid[redigér | redigér wikikode]

Sammare er hovedby i Salah ad-Din-provinsen i den berygtede Sunni-trekant. Selv om byen rummer mange af shia-muslimernes hellige steder som den Gyldne Moske og shia-imamers hellige gravsteder, er den domineret af sunni-muslimer. På grund af stigende spændinger mellem shiaer og sunnier er byen blevet et af brændpunkterne i den irakiske borgerkrig. Den 22. februar 2006 blev kuplen på den Gyldne Moske sprængt af ved terrorangreb, sandsynligvis udøvet af al-queda-terrorister. Den 13. juni 2007 blev de tilbageværende to minareter sprængt under et morterangreb. Shialederen Muqtada al-Sadr opfordrede til fredelige demonstrationer og tre dages sorg. Han udtalte, at han ikke kunne tro at en sunni-araber kunne have gjort noget sådant.

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

I 2003 var cirka 70 % af alle mænd mellem 18 og 35 arbejdsløse. I dag forhindrer store sikkerhedsproblemer i det urolige Irak en økonomisk udvikling i byen.

Imam Ali al-Hadi moskéen ligger i byen.

Irakisk geografi Stub
Denne artikel om irakisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 34°12′N 43°52′Ø / 34.2°N 43.87°Ø / 34.2; 43.87