Sarah Bernhardt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Sarah Bernhardt
Sarah Bernhardt, par Nadar, 1864.jpg
Sarah Bernhardt (1864)
Personlig information
Fulde navn Sara-Marie-Henriette Rosine Bernard
Født 23. oktober 1844(1844-10-23)
Paris, Frankrig
Død 26. marts 1923 (78 år)
Paris, Frankrig
Ægtefælle Ambroise Aristide Damala (1882–1889)
Aktive år 1862–1923

Sarah Bernhardt (født 23. oktober 1844, død 26. marts 1923) var en fransk skuespiller med international stjernestatus. Bl.a. kendt for titelrollerne i Kameliadamen og Hamlet. Turnerede i Europa, USA og Australien.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Bernhardts karriere startede i 1862, da hun var studerende ved det kendte franske teater, Comédie-Française. Hun fik succes, da hun i 1865 sov i en kiste, som beskrevet i hendes erindringer. Hun påstod, at det hjalp hende med at leve sig ind i sine tragiske roller. Langsomt blev hun kendt i Europa, og i 1870'erne var der bud efter hende i hele Europa og i New York. Hun fik hurtigt ry som en seriøs dramatisk skuespillerinde.[kilde mangler] Hun blev så berømt, at hun fik navnet ”Den vidunderlige Sarah”.[kilde mangler] Hun var utvivlsomt den mest berømte skuespillerinde i det 19. århundrede. Hun lærte mange unge kvinder at blive skuespillere.[kilde mangler] En af dem var skuespillerinden Liane de Pougy.

Hun besøgte Danmark under stor bevågenhed. Et marmorrelief af den druknende Ofelia udført af Sarah Bernhardt hænger i Det kongelige Teaters foyer. (side 239 i Sarah Bernhardts Erindringer Gyldendalske boghandel 1911)

Sarah Bernhardt fotograferet af Nadar

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

SkuespillerStub
Denne franske skuespillerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi