Selena Gomez

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Selena Gomez
Selena Gomez - Walmart Soundcheck Concert.jpg
Gomez ved Walmart Soundcheck Concert i juli 2013.
Personlig information
Født Selena Marie Gomez
22. juli 1992 (28 år)
Grand Prairie, Texas, USA
Nationalitet USA Amerikaner
Bopæl Los Angeles Rediger på Wikidata
Mor Mandy Teefey Rediger på Wikidata
Partnere Nick Jonas (2008, til 2008),
Zedd (2015, til 2015),
The Weeknd (2017-2017),
Justin Bieber (2010-2018) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Medlem af Selena Gomez & the Scene (2008-2013) Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Sanger, skuespillerinde, executive producer, modedesigner
Aktive år 2002–i dag
Arbejdsgiver UNICEF Rediger på Wikidata
Kendte værker Ramona and Beezus, Magi på Waverly Place, Wizards of Waverly Place: The Movie, Barney og Venner, Projekt Prinsesse med flere Rediger på Wikidata
Genre Elektropop, dancepop, popmusik, poprock Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser 2013 Teen Choice Awards,
2014 Teen Choice Awards,
Teen Choice Awards 2011,
Teen Choice Awards 2009,
Teen Choice Awards 2012 med flere Rediger på Wikidata
Signatur
Firma de Sel.png
Eksterne henvisninger
selenagomez.com
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Selena Marie Gomez (født 22. juli 1992) er en amerikansk skuespiller og sanger.

Hun er bedst kendt for rollen som Alex Russo i Disney Channel-serien Magi på Waverly Place. Hun har været med i flere Disney Channel original movies, såsom Projekt Prinsesse og Magi på Waverly Place – The Movie. I 2008 skrev hun kontrakt med Hollywood Records, og i sommeren 2009 udgav hun og hendes band Selena Gomez & The Scene deres debut album Kiss & Tell. Første single "Falling Down" handler om, hvordan nogle kendte opfører sig foran kameraerne[1]. Derudover sang hun utallige sange, da hun var med i Barney & Friends sammen med sin veninde Demi Lovato, som også er Disney-stjerne.

Gomez blev løsladt fra sin pladekontrakt med Hollywood Records efter afslutningen på hendes opsamlingsalbum For You (2014). Hun skrev efterfølgende kontrakt med Interscope Records for at fortsætte arbejdet på hendes soloalbum album, Revival (2015), der debuterede som nummer et i USA, bl.a. med singlerne "Good For You," "Same Old Love," og "Hands To Myself."

I oktober 2015 i interview med Billboard, afslørede Selena at hun led af sygdommen Lupus, og at hun havde været i kemoterapi for at behandle denne, hvorfor hun i år 2013-2014 aflyste flere koncerter bl.a. i Australien, Japan og Kina.

Opvækst

Selena Marie Gomez [2] voksede op i Grand Prairie, Texas. Faderen, Richardo Joel Gomez, er fra Mexico mens moderen, Amanda Dawn "Mandy" Cornett, er adopteret og af halv italiensk afstamning. Gomez er opkaldt efter Tejano sangerinden Selena og har mødt hendes familie.[3]

Med hensyn til hendes spanske aner, har Gomez udtalt at "Min familie holder da quinceaneras, og vi spiser nadver i kirken. Vi gør alt, hvad der er katolsk, men vi har ikke rigtig har noget traditionel bortset fra, at gå i parken og grille om søndagen, når vi har været i kirke." Gomez forældre blev skilt, da hun var fem år gammel, og hun forblev med sin mor. Gomez har to søskende. Hendes søster, Gracie Elliot Teefey, blev født af Amanda og hendes anden mand Brian Teefey den 12. juni, 2013. Gomez har en anden søster, Victoria Gomez, født af Ricardo og hans kone Sara den 25. juni, 2014. Gomez modtog sit high school diplom som et resultat af hjemmeundervisning i maj 2010.

Da Gomez blev født, var hendes mor seksten år. Familien havde økonomiske problemer i løbet Gomez' barndom, og hendes mor kæmpede for at give for at give Selena en god og tryg barndom. På et tidspunkt mindes Gomez at de to måtte søge efter kvartaler bare for at få benzin til deres bil. Hendes mor mindes senere at to ville ofte gå til deres lokale 1-dollar butik for at købe spaghetti til middag. Gomez udtalte: "Jeg var frustreret over at mine forældre var ikke sammen, og jeg så aldrig dagens lys for enden af tunnelen, hvor min mor arbejdede hårdt for at give mig et bedre liv. Jeg er bange for, hvad jeg ville være blevet hvis jeg var blevet [i Texas]." Hun tilføjede senere, at "(Min mor) var virkelig stærk omkring mig. At få mig som mig 16-årig har været et stort ansvar. Hun opgav alt for mig, havde tre jobs, støttede mig og ofrede sit liv for mig." Hendes bedsteforældre tog sig af Selena mens hendes forældre afsluttede deres skolegang, og parret gik endda så langt at sige at de "opdragede hende" indtil hun fandt succes i underholdningsindustrien.

Karriere

Tidligt arbejde

Selena begyndte sin skuespilkarriere i en alder af syv år, hvor hun tilbragte sin fødselsdag ved en åben casting, konkurrerende mod tusinder af andre om en rolle i hit børnefjernsyns-serien Barney & Friends. Hun blev castet som en tilbagevendende karakter ved navn Gianna i sæson syv og otte.[4] Selena var med i nationale reklamer for flere selskaber, heriblandt Wall-Mart, Hasbro og TGI Friday's.[5] I 2003 blev hun castet til filmen Spy Kids 3D til en lille rolle. Hun var med i tv-filmen Walker, Texas Ranger: Trial By Fire. Det samme år fik hun hovedrollen som Emily Grace Garcia sammen med Lewis Perry i filmen Brain Zapped. Denne var Selenas første store rolle i en film. Selena har også en kusine som hedder Danielle Casinae som er kendt som Dacey lox, det er hendes sitemodel navn.

2004-2006

I 2004 blev Selena opdaget af Disney til deres verdensomspændende casting. Tre uger efter auditions i Dallas, Texas (Selenas hjemby) blev hun inviteret til at møde Disney Channels programchefer i Los Angeles.[4] Hun blev herefter castet som en gæstestjerne i anden sæson af Disney Channel-serien Zack og Cody’s Søde Hotel Liv, som Gwen, i afsnittet A Midsummer's Nightmare. Efterfølgende var hun med i anden sæson af Disney Channel-serien Hannah Montana som Hannah Montanas rival Mikayla. Hun er med i to afsnit. En spin-off af Det Søde Hotel Liv Arwin! skulle havde været Selenas store start, men blev ikke valgt af Disney. Hun tog også hovedrollen i et andet pilotafsnit What's Stevie Thinking, en spin-off af Disney Channel-serien Lizzie McGuire, men den blev heller ikke valgt.[5]

2007-

I 2007 blev Selena som 15-årig castet til rollen som Alex Russo, det gavtyveagtige mellemste barn, i Disney Channel-serien Magi på Waverly Place. Serien havde præmiere i oktober 2007 på Disney Channel i USA. På grund af den succes serien fik, blev der lavet en anden sæson, mens der lige nu bliver vist fjerde season.

I 2008 var Gomez involveret i to film. Den første, stemme til borgmesterens 96 døtre, i animationsfilmen Horton og Støvfolket Hvem. Hun delte denne rolle med Samantha Droke. Den anden var en efterfølger til A Cinderella Story kaldt Another Cinderella Story. Det samme år blev hun castet som Carter, en usikker drengepige i den kommende Disney Channel-film, Princess Protection Program sammen med sin ven, Demi Lovato.[6]

Gomez var med i den olympisk-baserede miniserie Disney Channel Games i den tredje omgang af showet. Derefter var hun vært på den anden omgang af Studio DC: Almost Live, et speciel halv times varietéforestilling med Muppets samt forskellige Disney Channel stjerner. Hun var også med i Jonas Brothers: Living the Dream. Hun medvirker også i Jonas Brothers musik-video burning up.

Udover sine mange talenter, har Gomez doneret mange penge til Unicef, for at hjælpe fattige børn i verden. I 2008, tog hun til Ghana, og tilbragte lang tid med børnene. Hun siger, at hun får det godt af at hjælpe andre. På YouTube, kan man finde videoer af hendes tur til Ghana med Unicef.

I 2009 udkom den første plade fra Gomez' band Selena Gomez & The Scene, under navnet "Kiss & Tell." Efterfølgende blev pladerne "A Year Without Rain" (2010) og "When The Sun Goes Down." (2011) udgivet. Gomez udgav for første gang i år 2013 et soloalbum under navnet "Stars Dance" og efterfølgende "Revival" i 2015.

Selenators

Selenators er navnet på sangerens fanbase. Den siges at have eksisteret siden 2008 og findes oftes på sociale netværker som Twitter, Facebook eller Instagram. Gomez har mange gange fortalt hvor meget hun elsker sine fans, og at hun sætter ekstremt meget pris på at have dem bag sig, i alt hvad hun foretager sig. Gomez har også sagt flere gange at alt hvad hun laver, laver hun pga hendes fans og hun tænker meget over hvad hendes fans vil kunne lide og hvad de har brug for. Fanbasens medlemmer er oftest piger fra 8-20 år, som ser Selena som en fantastisk rollemodel, og bruger meget tid på at forsvare hende overfor hvad de ser som trusler mod stjernen. I 2010 viste hendes fanbase sin vrede, da Selena modtog trusler fra Justin Bieber's fans pga dating og rygter.

"Jeg sætter meget pris på, hvad mine fans gør for mig, og alt hvad jeg gør, er for dem." udtalte Gomez sig til en pressekonference i Venedig i 2012. Selvom den fantastiske stjerne kun er fra 1992, så har hun formået at skabe sig mange fans, og hun har 43 millioner followers på sin Twitter profil, 61 millioner likes på Facebook og 78 millioner followers på instagram, hvilket gør hende til den mest fulgte person på Instagram fra 2016.

Filmografi

Film

År Titel Rolle Noter
2003 Spy Kids 3-D: Game Over Waterpark Girl Mindre rolle
2005 Walker, Texas Ranger: Trial by Fire Julie Tv-film
2008 Another Cinderella Story Mary Santiago Direkte-til-video
Hovedrolle
2008 Horton Hears a Who! Helga Stemme
2009 Princess Protection Program Carter Mason Disney Channel Original Movie
Hovedrolle
2009 Wizards of Waverly Place: The Movie Alex Russo Disney Channel Original Movie
Hovedrolle
2009 Arthur og Maltazars hævn Prinsesse Selenia Stemme
Erstattede Madonna
2009 Arthur 3 - De to verdener Prinsesse Selenia Stemme
2010 Ramona and Beezus[7] Beatrice Beezus Quimby Hovedrolle
2011 Monte Carlo[8] Grace Bennett/Cordelia Winthrop Scott Hovedrolle
2011 The Muppets Hende selv Gæsteoptræden
2012 Hotel Transylvania Mavis Stemme
2013 Spring Breakers Faith Hovedrolle
2013 Aftershock Lisa Cameo
2013 Getaway The kid Hovedrolle. Gomes blev ved Den 34. Razzie-Uddeling nomineret til "Værste skuespillerinde" for sin præstation.
2014 Behaving badly Nina Pennington
2014 Rudderless Kate Ann Lucas
2015 Unity Fortæller Dokumentar
2015 Hotel Transylvania 2 Mavis Hovedrolle, stemme
2015 The Big Short Hende selv Gæsteoptræden
2016 The Fundamentals of Caring Dot
2016 Neighbors 2: Sorority Rising Madison
2016 In Dubious Battle Lisa

Tv-serier

 • Barney og Venner (2002-2004)
 • Walker, Texas Ranger: Trial by Fire (2005)
 • Zack & Cody's søde hotel liv (2006)
 • Hannah Montana (2007)
 • Magi på Waverly Place (2007-2013)
 • Jonas Brothers: Living the Dream (2008)
 • Studio DC: Almost Live (2008)
 • Disney Channel Games (2008)
 • Det søde liv til søs (2009)
 • Sonny's Chance (2009)
 • So Random! (2011)
 • PrankStars (2011)
 • The Wizards Return: Alex vs. Alex (2013)
 • We Day (2014-2015)
 • The Voice (2015)
 • The Victoria's Secret Fashion Show (2015)
 • Saturday Night Live (2016)

Musik

Albummer

 • Magi på Waverly Place Soundtrack (2009)
 • Kiss & Tell (2009) - Med The Scene
 • A Year Without Rain (2010) - Med The Scene
 • When The Sun Goes Down (2011) - Med The Scene
 • Stars Dance (2013)
 • For You (2014)
 • Revival (2015)

Singler

 • Tell Me Something I Don't Know (2008)
 • Falling Down (2009)
 • Magic (2009)
 • Send It On (2009) - Med Disney's Friends for Change
 • Naturally (2010)
 • Round & Round (2010)
 • Live Like There's No Tomorrow (2010)
 • A Year Without Rain (2010)
 • Bang Bang Bang (2011)
 • Who Says (2011)
 • Love You Like a Love Song (2011)
 • Hit the Lights (2012)
 • Come & Get It (2013)
 • The Heart Wants What It Wants (2014)
 • Good For You (2015)
 • Same Old Love (2015)
 • Hands To Myself (2016)
 • Kill Em with Kindness (2016)
 • Bad Liar (2017)

Musikvideoer

 • Tell Me Something I Don't Know (2008)
 • Falling Down (2009)
 • Magic (2009)
 • Send It On (2009) - Med Disney's Friends for Change
 • Naturally (2009)
 • One and the Same (2009) - Med Demi Lovato
 • Round & Round (2010)
 • A Year Without Rain (2010)
 • Un Año Sin Lluvia (2010)
 • Who Says (2011)
 • Love You Like a Love Song (2011)
 • Hit the Lights (2011)
 • Come & Get It (2013)
 • Slow Down (2013)
 • The Heart Wants What It Wants (2014)
 • Hands To Myself (2015)
 • Good For You (2015)
 • Same Old Love (2015)
 • Kill Em with Kindness (2016)
 • Bad Liar (2017)

Tourner

 • Selena Gomez & the Scene: Live in Concert (2009-2010)
 • A Year Without Rain Tour (2010-2011)
 • We Own The Night Tour (2011-2012)
 • Stars Dance Tour (2013)
 • Revival Tour (2016)

Referencer

 1. ^ "Selena Talks About New Album". Arkiveret fra originalen 18. januar 2009. Hentet 2008-10-07. 
 2. ^ Chuck Barney (February 7, 2008). Selena Gomez could be next Disney 'it' girl. Oakland Tribune. Accessed 2008-08-01.
 3. ^ Selena Gomez's Famous Name. E! Online, August 22, 2008. Accessed 2008-08-24.
 4. ^ a b "Disney Star Selena Gomez and General Growth Properties Give Teens a Voice in the 2008 Presidential Campaign". SmartBrief.com. 2008-08-04. Arkiveret fra originalen 8. september 2009. Hentet 2008-11-02. 
 5. ^ a b "Selena Gomez". BrainZapped.com. Arkiveret fra originalen 13. januar 2009. Hentet 2008-11-02. 
 6. ^ "Disney Darlings: Selena Gomez and Demi Lovato". 22. august 2008. Arkiveret fra originalen 25. august 2010. Hentet 2008-11-09. 
 7. ^ "Selena Gomez, Joey King Are Beezus and Ramona". Artistdirect.com. Hentet 2009-08-06. 
 8. ^ Monte Carlo (2011) – IMDb

Eksterne henvisninger