Selvtillid

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Selvtillid er et individs tillid til sine egne evner. Alle mennesker har en forskellig selvtillid, hvor nogle har meget lidt tro på sig selv, og andre har meget. Dårlig selvtillid kan resultere i depressioner, hvor for meget selvtillid kan resultere i arrogance.

Årsag[redigér | redigér wikikode]

En dårlig selvtillid kan forårsages af mange ting, som eksempelvis vedvarende mobning. Ofte er denne dårlige selvtillid et resultat af utilfredshed med egen krop, og denne utilfredshed kan ligeledes være forstærket af mobning. Men intelligens, klogskab, almen viden og socialt liv kan i tilfælde også forårsage det.

En god selvtillid skabes enten ved at være klar over sine egne gode sider, eller ved at man konstant har fået dem at vide, med kun få negative ting. En god selvtillid munder gerne ud i tryghed, god karriere, flotte resultater, mm.

Som næsten altid er der ironiske situationer – det gælder også selvtillid. Det er muligt at møde mennesker der er rigtig god til en eller flere ting, men alligevel har en dårlig selvtillid. Omvendt, kan man også møde personer man ikke synes har noget specielt at byde på, som har en for stor selvtillid.

Konsekvenser[redigér | redigér wikikode]

Som nævnt flere gange allerede, kan en dårlig selvtillid resultere i svære depressioner, og en god selvtillid kan resultere i arrogance. Det er logisk, at hvis man konstant føler nederlag og er utilfreds med sig selv, så bevæger man sig gradvist længere og længere ned i humøret – og dette kan over tid medføre depression. Modsat kan man kun blive mindet om sin egen succes og velbehag og blive i daglig tale for en Egoist. En sund selvtillid er derfor vigtig i sociale samhæng, da en god kommunikation kræver en relativ rollefordeling i de menneskelige samhænge. Professionaliteten symboliserer den umenneskelige side, da han skal realisere i stedet for at lade sig styre af følelserne, så derfor kan psykiatere, psykologer og terapeuter være en stor hjælp. En terapeut kan derfor hjælpe depressive såvel arrogante personer til at finde et sundt forhold til andre mennesker. Meditation og Kognetivt terapi bliver regnet for det bedste "medicin" for psyken, da "Placebo" effekten spiller en vigtig rolle på hvordan man føler og tænker.

Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Samfund Stub
Denne samfundsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.