Selvværd

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Selvværd anvendes i psykologien om et individs anerkendelse af sin egen værdi. Det anvendes både om personlige egenskaber og om evner til at præstere i arbejdslivet eller i konkurrencesituationer. Selvværd handler bl.a. om, at et individ en oplevelse af, at have værdi som den person, man er.[1] Et individs selvværd udvikles gennem hele livet, men grundlægges i det væsentligste i de tidlige barneår. Oplevelser af at være værdsat fremmer selvværdet. Oplevelser der af barnet tolkes som ikke at være værdsat skaber lavt selvværd.

Definitioner[redigér | redigér wikikode]

På baggrund af begrebets lange historie findes der mindst tre anerkendte definitioner på selvværd.

 1. Den oprindelige definition knytter selvværd til succes på livsområder, der anses for vigtige for at opnå karriere.[2] Denne definition er bl.a. blevet kritiseret, fordi den knytter begrebet til enkeltstående begivenheder eller forhold, som er ustabile, idet fiasko kan indtræde pludseligt.[3]
 1. I 1960'erne definerede Morris Rosenberg selvværd som den enkeltes vurdering af sine personlige egenskaber og værdier. Dette er den hyppigst forekommende definition på begrebet, men den indeholder det problem, at hovmod og andre ekstreme (negative) former for selvvurdering ikke kan skelnes fra den positive værdiladning af begrebet. [4]
 1. I 1969 formulerede Nathaniel Branden selvværd som
"...oplevelsen af at være kompetent til at håndtere de grundlæggende udfordringer i livet og evnen til at føle sig værdig til at være lykkelig."

Denne definition er blevet betegnet som "to faktor tilgangen" til selvværd.[5] Den sætter fokus på individuelle kompetencer og kan ses som en forløber for Anthony Giddens' begreb den positive selvbiografi.

Noter[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Se også identitet
 2. ^ James, 1890
 3. ^ Crocker and Park, 2004
 4. ^ Baumeister, Smart, & Boden, 1996
 5. ^ Mruk, 2006

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

 • Baumeister, Roy, Smart, L. & Boden, J. (1996). "Relation of threatened egotism to violence and aggression: The dark side of self-esteem". Psychological Review, 103, 5–33.
 • Branden, N. (1969). The psychology of self-esteem. New York: Bantam.
 • Branden, N. (2001). The psychology of self-esteem: a revolutionary approach to self-understanding that launched a new era in modern psychology. San Francisco: Jossey-Bass, 2001. ISBN 0787945269
 • Mruk, C. (2006). Self-Esteem research, theory, and practice: Toward a positive psychology of self-esteem (3rd ed.). New York: Springer.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]