Sexarbejde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Plakat af Toulouse-Lautrec fra 1892, Reine de Joie (Glædens Dronning)

Sexarbejde er arbejde i sexbranchen, typisk af en seksuel karakter, såsom:

Begrebet kan dog også bruges om mange andre sexrelaterede jobtyper, fx pornofilm-instruktør, etc.

En person, der arbejder i sexbranchen, kan beskrives som en sexarbejder, men denne betegnelse bruges også om seksuelle terapeuter, der arbejder inden for sundhedssektoren og altså ikke i det man normalt kalder sexbranchen.

Sexarbejderes organisationer verden over, samt FN og Human Rights Watch støtter særlige rettigheder til dem, der arbejder i sexbranchen, herunder deres ret til sundhed, sikkerhed, et trygt arbejdsmiljø og anerkendelsen af sexarbejde som et officielt erhverv.[1][2] Sexarbejderbevægelsen består af forskellige aktører med forskellige mål, men generelt søger de at bekæmpe det stigma og den diskrimination, som rammer sexarbejdere og at inkludere sexarbejdere i samfundet og i beslutningsprocesser vedrørende prostitutionslovgivning.[3] Sexarbejdere verden over bruger den røde paraply som et fælles symbol og bruger d. 17. december til at mindes ofre for vold mod sexarbejdere og kæmpe imod stigma og overfald.[4] Mange foreninger fejrer også sexarbejdernes internationale kampdag for rettigheder d. 3. marts.[5]

Den første forening af sexarbejdere opstod i San Francisco i 1973, hvor Margo St. James, en tidligere sexarbejder, grundlagde foreningen COYETE[6] og siden har sexarbejderbevægelsen spredt sig til over 60 lande verden over.[7] Indien har i dag verdens største sexarbejderforening med over 200.000 medlemmer. Mange sexarbejderforeninger kæmper også for at sexarbejdere, der immigrerer til Europa fra fattige lande i Afrika, Latinamerika eller Asien, kan undgå tvangsprostitution, menneskehandel og overgreb fra stater og myndigheder.[8]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "New UN report takes a stark look at links between sex work, HIV and the law in Asia and the Pacific | UNDP". Arkiveret fra originalen 29. april 2014. Hentet 29. april 2014.
  2. ^ "Sex Workers at Risk | Human Rights Watch". Arkiveret fra originalen 29. april 2014. Hentet 29. april 2014.
  3. ^ Our work | Global Network of Sex Work Projects
  4. ^ International Day to End Violence Against Sex Workers | rabble.ca
  5. ^ "International Sex Workers Rights Day – Feministe". Arkiveret fra originalen 29. april 2014. Hentet 29. april 2014.
  6. ^ Rights groups: Call Off Your Old Tired Ethics
  7. ^ "Arkiveret kopi" (PDF). Arkiveret fra originalen (PDF) 29. april 2014. Hentet 29. april 2014.
  8. ^ Home - The Global Alliance Against Traffic in Women (GAATW)