Sezen Aksu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sezen Aksu
Sezen Aksu
Information
Født Fatma Sezen Yıldırım
13. juli 1954 (69 år)
Sarayköy, Tyrkiet Rediger på Wikidata
Oprindelse Denizli, Tyrkiet
Genre Pop
Aktive år 1975 – nu
Eksterne henvisninger
http://www.sezenaksu.com.tr

Sezen Aksu (født Fatma Sezen Yildirim) (født 13. juli 1954 i Denizli) er en tyrkiske folk, popmusik sanger, sangskriver og producer, der har solgt over 40 millioner albums på verdensplan.[1] Hendes øgenavne kan nævnes "Queen of Tyrkisk Pop "[2] og Minik Serçe ("Little Sparrow").

Aksu's indflydelse på Tyrkisk pop og verdensmusik er fortsat lige siden sin debut i 1975, og er blevet forstærket af hendes protektion af og samarbejde med mange andre musikere, herunder Sertab Erener Şebnem Ferah, Askin Nur Yengi, Hande Yener og Levent Yüksel.[3] Hendes arbejde med Tarkan resulterede i det kontinentale hits som "Şımarık" og "Şıkıdım, "og hendes samarbejde med Goran Bregović udvidet sit internationale publikum.

Sezen Aksu blev født i Sarayköy, Tyrkiet. Hendes familie flyttede til İzmir, da hun var 3 år gammel, og hun tilbragte sin barndom og tidlige ungdom der. Efter at have afsluttet high school, begyndte hun at studere på det lokale landbrugs-institut, men forlod college at koncentrere sig om musik.

Sammen med sin nære ven Ajda Pekkan, er Aksu krediteret med at lægge grunden til tyrkiske popmusik i 1970'erne.[4] Hendes lyd har også spredt over hele Balkan og Grækenland [5] Det var denne lyd, som ændrede ansigt Eurovision Song Contest, når hendes protegé Sertab Erener vandt i 2003. Aksu har også turneret i Europa og USA til kritiske vurdering. [6]

Hun har efterlyst en række forskellige årsager, herunder kvinders rettigheder, miljø og uddannelsesmæssige reformer i Tyrkiet.[2] Aksu har været gift og skilt fire gange, men holdt navn fra sit andet ægteskab med Ali Engin Aksu, en læge af geologi, der i øjeblikket er bosat i Canada. Hun har en søn med Sinan Özer.

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Album[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ CD Baby
  2. ^ a b 6Moons Review
  3. ^ /_c-310/_nr-105/i.html Sezen Aksu og hendes børn
  4. ^ Aksu udtryksfulde vokal teknik, særpræg sangskrivning, og frodig produktion var alle en integreret del af hendes succes og til udvikling af en unik tyrkisk pop lyd. Mange musikere – for eksempel Alexander Hacke og flere af de kunstnere, han interviewet til dokumentaren Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul – har anerkendt Sezen Aksu brede indflydelse
  5. ^ Med den græske diaspora fra Tyrkiet i halvfjerdserne, mange bragte deres musiksmag, der omfattede Aksu musik til Grækenland, de græske musikere Haris Alexiou og Giorgos Dalaras anerkende hendes indflydelse.
  6. ^ 2C3604% 2C740022% 2C00.html Sezen Aksu (19 juni, 2002 ). The Guardian