Sezen Aksu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Sezen Aksu
Sezen Aksu (Minik Serçe).jpg
Sezen Aksu
Information
Født Fatma Sezen Yıldırım
13. juli 1954 (63 år)
DenizliRediger på Wikidata
Oprindelse Denizli, Tyrkiet
Genre Pop
Aktive år 1975 – nu
Eksterne henvisninger
http://www.sezenaksu.com.tr

Sezen Aksu (født Fatma Sezen Yildirim) (født 13. juli 1954 i Denizli) er en tyrkiske folk, popmusik sanger, sangskriver og producer, der har solgt over 40 millioner albums på verdensplan. [1] Hendes øgenavne kan nævnes "Queen of Tyrkisk Pop "[2] ogMinik Serçe(" Little Sparrow ").

Aksu's indflydelse på Tyrkisk pop og verdensmusik er fortsat lige siden sin debut i 1975, og er blevet forstærket af hendes protektion af og samarbejde med mange andre musikere, herunder Sertab Erener Şebnem Ferah, Askin Nur Yengi, Hande Yener og Levent Yüksel. [3] Hendes arbejde med Tarkan resulterede i det kontinentale hits som "Şımarık" og "Şıkıdım, "og hendes samarbejde med Goran Bregović udvidet sit internationale publikum.

Sezen Aksu blev født i Sarayköy, Tyrkiet. Hendes familie flyttede til İzmir, da hun var 3 år gammel, og hun tilbragte sin barndom og tidlige ungdom der. Efter at have afsluttet high school, begyndte hun at studere på det lokale landbrugs-institut, men forlod college at koncentrere sig om musik.

Sammen med sin nære ven Ajda Pekkan, er Aksu krediteret med at lægge grunden til tyrkiske popmusik i 1970'erne. [4] Hendes lyd. . har også spredt over hele Balkan og Grækenland [5] Det var denne lyd, som ændrede ansigt Eurovision Song Contest, når hendes protegé Sertab Erener vandt i 2003. Aksu har også turneret i Europa og USA til kritiske vurdering. [6]

Hun har efterlyst en række forskellige årsager, herunder kvinders rettigheder, miljø og uddannelsesmæssige reformer i Tyrkiet. [2] Aksu har været gift og skilt fire gange, men holdt navn fra sit andet ægteskab med Ali Engin Aksu, en læge af geologi, der i øjeblikket er bosat i Canada. Hun har en søn med Sinan Özer.

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Album[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ CD Baby
  2. ^ a b 6Moons Review
  3. ^ /_c-310/_nr-105/i.html Sezen Aksu og hendes børn
  4. ^ Aksu udtryksfulde vokal teknik, særpræg sangskrivning, og frodig produktion var alle en integreret del af hendes succes og til udvikling af en unik tyrkisk pop lyd. Mange musikere – for eksempel Alexander Hacke og flere af de kunstnere, han interviewet til dokumentaren Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul – har anerkendt Sezen Aksu brede indflydelse
  5. ^ Med den græske diaspora fra Tyrkiet i halvfjerdserne, mange bragte deres musiksmag, der omfattede Aksu musik til Grækenland, de græske musikere Haris Alexiou og Giorgos Dalaras anerkende hendes indflydelse.
  6. ^ 2C3604% 2C740022% 2C00.html Sezen Aksu (19 juni, 2002 ). The Guardian