Knud Siboni

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Siboni knud)
Knud Siboni
Født 23. december 1929 Rediger på Wikidata
Skive, Danmark Rediger på Wikidata
Død 18. januar 2022 (92 år) Rediger på Wikidata
Odense, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Mikrobiolog, læge Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Syddansk Universitet Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ridder af 1. grad af Dannebrog Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Knud Erik Siboni (født 23. december 1929 i Skive, død 18. januar 2022 i Odense[1]) var en dansk mikrobiolog, og var professorOdense Universitet fra 1969 til 1999. Han lagde navn til bakterien Morganella morganii, subspecies Sibonii.

Specialet "Klinisk mikrobiologi", oprettet 1966[redigér | rediger kildetekst]

Han var foregangsmand i det lægelige speciale "Klinisk Mikrobiologi", som tidligere var forbeholdt Statens Serum Institut og centrallaboratorierne på de større syghuse, men nu har alle regioner klinisk mikrobiologiske afdelinger, hvorfra der er et tæt samarbejde mellem klinikere og bakteriologer om antibiotisk behandling til gavn for den enkelte patient og til gavn for økologien, idet man altid vælger det mest smalspektrede effektive antibiotikum med henblik på at undgå resistens.

Tidligere overforbrug af tetracyklin[redigér | rediger kildetekst]

I 1960'erne og 1970'erne brugte man meget tetracyklin, som er meget bredspektret, til urinvejsinfektioner, og mange bakterier blev resistente, blandt andre Proteus (nu kaldet Morganella) morganii. I mikroskopet havde den resistente bakterie en meget lang flagel (pisk), og Siboni mente, at der var tale om en ny subspecies (underart), hvor tetracyklinresistens og flagellængde var koblet genetisk. Dette blev bekræftet af andre i 1992 med molekylærbiologiske metoder.

Undervisning og forskning[redigér | rediger kildetekst]

Endelig prægede han gennem sin undervisning nyuddannede læger fra Odense Universitetets start og 30 år frem. De nuværende 4 overlæger på afdelingen har alle skrevet doktorafhandling eller PhD-afhandling under hans ledelse.

Han var Ridder af 1. grad af Dannebrogordenen.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

NaturvidenskabSpire
Denne naturvidenskabelige biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi