Sieradz

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sieradz
Sieradz Rediger på Wikidata
Sieradz' byvåben Sieradz' byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo łódzkie, Łódźsk
Postnr. 98-200 a 98-210 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE PLSIR Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 40.014 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 51,2 km²
 - Befolknings­tæthed 781 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.umsieradz.pl
Oversigtskort

Sieradz (udtale: [ˈɕɛrat͡s]  ( hør) Latin: Siradia, Yiddish: שעראַדז, שערעדז, שעריץ, tysk: 1941-45 Schieratz) er en by og kommune (Gmina) i det centrale Polen. Den ligger i voivodskabet Łódźsk (Województwo łódzkie) og har 40.014(2021)[1] indbyggere og et areal på 34,64 km². Den er administrationsby i powiat (amt) Sieradz. Sieradz er en af de ældste byer i Polen, og var i middelalderen tre gange sted for valget af polske monarker. Polske konger ledede seks forsamlinger fra byen.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Sieradz ligger ved floden Warta, omkring 60 km sydvest for Łódź og 140 km nordøst for Breslau.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Kollegiatkirken fra det 14. århundrede

De ældste bebyggelser kan groft føres tilbage til 600-tallet. Den ældste kendte omtale af Sieradz kommer fra den pavelige bulle Ex commisso nobis fra 1136, og er det ældste kendte dokument på polsk.[2] I midten af det 13. århundrede blev den tildelt kommunale rettigheder af hertug Kasimir 1. af Kujavia. Der var også kommet mange nybyggere fra Skotland og Holland efter det 13. århundrede. Under Polens delinger var Sieradz oprindeligt en del af Senioratprovinsen, og siden 1231 var det hovedstaden i Hertugdømmet Sieradz, som i 1339 blev omdannet til Sieradz Voivodeskab i Polen. Den polske konge Kasimir 3. rejste et slot i Sieradz. I middelalderen blev byen angrebet af det mongolerne under alle tre mongolske invasioner af Polen, Bøhemerne og Den Tyske Orden.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 4. oktober 2022 (fra Wikidata).
  2. ^ "Bullens tekst" (latin og polsk).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi