Sigurd Orla-Jensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sigurd Orla-Jensen
Født 28. november 1870 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 24. juni 1949 (78 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Garnisons Kirkegård Rediger på Wikidata
Ægtefælle Anna Dorthea Lund Orla-Jensen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Professor, bakteriolog, fysiolog, kemiker, politiker Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Danmarks Tekniske Universitet Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Sigurd Orla-Jensen[1] (28. november 1870 i København24. juni 1949 sammesteds) var en dansk kemiker, gæringsfysiolog og bakteriolog. Orla-Jensen blev 1908 professor i bioteknisk kemi ved Polyteknisk Læreanstalt i København, hvilket han var til 1946.[2][3] 1926-29 var han medlem af Folketinget som uafhængig konservativ.

I eftertiden er han mere kendt som manden, der opfandt hullerne i osten. Han opdagede den gæringsproces i mælk, hvorunder ostens huller dannes.

Orla-Jensen var en af pionererne inden for bioteknologi og var Danmarks første professor i biokemi. Han har skrevet talrige afhandlinger i danske og tyske fagblade samt i Videnskabernes Selskabs skrifter. Af størst betydning er hans Mælkeri-Bakteriologi (1912 og 1916) og The Lactic Acid Bacteria (1919).

Orla-Jensen blev i 1893 cand. polyt. og blev fabriksingeniørassistent ved Gl. Carlsberg Bryggerilaboratorium. Han studerede mælkerilære ved Landbohøjskolen blev 1895 teknisk leder af Københavns Talgsmelteri. 1896 studerede han mælkeribakteriologi og kom til det bakteriologiske statslaboratorium i Bern. 1902-07 var han forstander for den schweiziske mælkeriforsøgsanstalt i Bern, inden han returnerede til København for at blive professor ved Polyteknisk Læreanstalt

Han er begravet på Garnisons Kirkegård.

Hæder[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

NaturvidenskabSpire
Denne naturvidenskabelige biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi