Sjúrður Skaale

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Sjúrður Skaale
Sjurdur Skaale on a conference.jpg
Født 3. august 1967 (48 år)
Stilling Cand.scient.pol.
Hverv som folkevalgt
Parti Javnaðarflokkurin
Folketingsmedlem 2011
Valgkreds Suðurstreymoy (Færøerne)
Hjemmeside

http://sjurdur.skaale.org/

normativ: http://sjurdur.skaale.org

Sjúrður Skaale (født 8. marts 1967 i Tórshavn) er en færøsk journalist, politiker (JF), skuespiller og sanger. Han er medlem af Folketinget, han blev indvalgt for Javnaðarflokkurin ved Folketingsvalget 2011, som et af Færøernes to medlemmer.

Han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.[1]

Skaale er formand for Folketingets Færøudvalg, medlem af Danmarks delegation til Nordisk Råd samt stedfortræder i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

Han var ellers medlem av Tjóðveldi frem til 2011, men udmeldte sig på grund af uenighed om det nye grundlovsforslag.[2] Senere samme år meldte han sig ind i Javnaðarflokkurin. Skaale var valgt til Lagtinget fra 20082011, og var, i den periode, medlem av Lagtingets kulturudvalg. Han var også suppleant til Folketinget for Høgni Hoydal fra 19. februar 2007 til 8. september 2008.

Pipar & Salt og E elski Førjar – Sjúrður Skaale som komiker, skuespiller og sanger[redigér | redigér wikikode]

Pipar og Salt i 2011. Sjúrður Skaale er til højre på billedet, klædt ud i som en gravid pige i dametøj og med en blond paryk.

Skaale er også kendt som komiker, skuespiller og sanger. Sammen med Jákup Veyhe har han dannet duoen Pipar & Salt (Pepper og Salt), som udgav flere film og havde shows, som de fremførte rundt omkring på øerne, dog mest i Tórshavn. De lavede nogle parodier på forskeelige typer af færinger, f.eks. lavede Sjúrður Skaale parodien Esmar Esturoy, som er en kikset færøsk studerende, som bruger tykke briller, er meget afhængig af sin mor (spillet af Jákup Veyhe). De har også lavet parodier på folk fra den sydligste ø Suðuroy, som kom i alvorlig krise i 1990'erne og oplevede stor folkefraflytning. Sangen Lat tey vita Ólavsøka ser på problematikken fra en humoristisk synsvinkel.[3] De lavede parodier på flere af de færøske politikere, f.eks. Kaj Leo Johannesen, lagmand, de havde altid en fodbold under armen, når de lavede parodier med ham, en henvisning til lagmandens fortid som fodboldmålmand for HB Tórshavn og for det færøske landshold. De lavede også parodier på fanatiske religiøse personer og på en typisk mand fra Tórshavn. Skaale lavede også parodi på en karl smart type, som de kaldte Kári Cool. Pipar og Salt var meget populære i 1990'erne og i 2000'erne. De holdt en pause i nogle år, hvor Jákup Veyhe fortsatte i samme genre for sig selv. Men i 2011 optrådte de igen med nogle shows rundt omkring, f.eks. til Jóansøka i Tvøroyri i juni 2011.[4] Mens de lavede Pipar og Salt lavede de også flere sange, hvoraf flere blev et hit på Færøerne. Sjúrður Skaale har også lavet sine egne sjove film, som han kalder E elski Førjar (med vilje er det forkert stavet, det skal staves "Eg elski Føroyar"). Flere af optagelserne var lavet i København, hvor unge færsøske studerende deltog med sang og sketcher. Sangen "Hetta landið er mítt" eller Danskt pjatt blev et hit på Færøerne. I filmen laver Sjúrður en parodi på en færøsk mand, Haraldur, som har giftet sig med en dansk kvinde og så har de en datter sammen, som hele tiden siger "Babba for fanden" (Babba betyder "far" på færøsk). Faren beholder de færøske madtraditioner, og udtaler sig meget negativt om alt som er typisk dansk, dansk pjat, som han siger i sangen.[5]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]