Spring til indhold

Det Udenrigspolitiske Nævn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Udenrigspolitisk Nævn)
Udenrigspolitisk Nævn. Mødelokale, 1999

Det Udenrigspolitiske Nævn er et vigtigt og fortroligt udvalg i Folketinget, der har udenrigs- og forsvarspolitik som sagsområder. Det er ikke tilladt at referere fra udvalgets møder.

Regeringen rådfører sig med det Udenrigspolitiske Nævn før enhver beslutning af større udenrigspolitisk karakter. Nævnet blev oprettet som et midlertidigt udvalg i slutningen af første verdenskrig og ved lov nr. 137 af 13. april 1923 om nedsættelse af et udenrigspolitisk nævn gjort til et permanent organ.[1] I 1953 blev nævnets eksistens grundlovsfæstet i § 19, stk. 3, der lyder: "Folketinget vælger af sin midte et udenrigspolitisk nævn, med hvilket regeringen rådfører sig forud for enhver beslutning af større udenrigspolitisk rækkevidde. Nærmere regler om det udenrigspolitiske nævn fastsættes ved lov." 1923-loven blev i 1954 afløst en ny Lov om Det udenrigspolitiske nævn.[2]

Udvalget nedsættes i begyndelsen af hvert folketingsår og efter et -valg.

Sammensætning

[redigér | rediger kildetekst]

Nævnets sammensætning, ikke inklusive stedfortrædere, er pr. juli 2022 (kan være forældet):[3]

Kildehenvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
  1. ^ Max Sørensen: Statsforfatningsret. s. 285 f. 2. udg. ved Peter Germer 1973.
  2. ^ Lov nr 54 af 05/03/1954 om Det udenrigspolitiske Nævn Arkiveret 23. november 2016 hos Wayback Machine – via Retsinformation.
  3. ^ "Det Udenrigspolitiske Nævn (UPN)s sammensætning". Folketinget, UPN, medlemsoversigt. Hentet d. 30. juli 2022.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
PolitikSpire
Denne artikel om politik og ideologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.