Skagen Fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Skagen Fyr
Skagen Grå Fyr Leuchtturm.jpg
Fyret i september 2019
Lokalitet
Sted Skagen
Placering Sønderstrand
Tekniske specifikationer
Tårnets højde 46 m
Lysets højde 44 moh.
Synlighed Hvidt: 20
Fyrkarakter Fl.W.4s
Driftsmåde Anduvningsfyr
Opført 1858
Internationalt ordningsnummer C0002
Oversigtskort

Det Grå Fyr er et af flere fyr i Skagen. En halv time efter solnedgang den 1. november 1858 blev lampen i Skagen Grå Fyr tændt for første gang. Den sandede Skagen Odde havde fået sit tredje fyr, der kunne hjælpe de søfarende med at holde kursen og komme sikkert i havn. Fyret, der er 46 m højt, er Danmarks næsthøjeste, kun overgået af Dueodde FyrBornholm som er en meter højere. Skagen Fyr er tegnet af den danske arkitekt N.S. Nebelong og funderet med 429 lærkestolper a seks meters længde. [1]

Langt op i 1800-tallet var Skagen Odde et af de steder med flest strandinger, og der har derfor været god grund til at bygge fyrtårne på Odden imellem de to farvande Skagerrak og Kattegat.

Fyret er fortsat i drift og hver aften når solen går ned, tændes lanternen i toppen af fyret. Og det slukker igen når solen står op.

Det Grå Fyr blev i 2013 solgt af Søfartsstyrelsen til Realdania. Selve fyrtårnet blev restaureret i 2008, mens resten af fyranlæggets bygninger gennemgik en større restaurering op til åbningen i maj 2017 som Det Grå Fyr med interaktiv udstilling om trækfugle og fuglestation med ringmærkning i et samarbejde med Naturstyrelsen, Dansk Ornitologisk Forening, Frederikshavn Kommune og Toppen af Danmark.

Fyrets roterende linse vejer lidt mere end to tons, og flød indtil 2014 i et kviksølvbad. Kviksølvbadet blev i januar 2014 udskiftet med et mekanisk leje.

Lyskilden er en 400 watts natriumlampe. Lyset fra fyret kan ses i en afstand af 20 sømil som et blink hvert fjerde sekund.

Der er 210 trin til toppen, hvorfra der er en vid udsigt over Grenen og Skagen By.

Det Grå Fyr har åbent næsten hele året for publikum, og rummer i dag et oplevelsescenter med udstilling, en café og butik, Skagen Fuglestation samt laboratorie og Birders Club. Der udbydes guidede naturture året rundt.

Det Grå Fyr Marts 2019

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Gamle håndværkstraditioner i Skagen Grå Fyr realdania.dk 15. april 2016, hentet 21. maj 2017