Slagslunde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Slagslunde
Slagslunde Gadekaer da 110817.jpg
Slagslunde-gadekær, august 2011
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Hovedstaden
Kommune: Egedal Kommune
Sogn: Slagslunde Sogn
Postnr.: 3660 Stenløse
Demografi
Slagslunde by: 926[1] (2018)
Kommunen: 43.000[1] (2018)
 - Areal: 125,79 km²
Andet
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.slagslunde.dk
Oversigtskort

Koordinater: 55°47′59″N 12°13′27″E / 55.79972°N 12.22417°Ø / 55.79972; 12.22417 Slagslunde er en by i Nordsjælland med 926 indbyggere (2018)[1]. Slagslunde er beliggende to kilometer syd for Buresø, fire kilometer vest for Ganløse og 30 kilometer nordvest for Københavns centrum. Byen ligger i Region Hovedstaden og tilhører Egedal Kommune.

Slagslunde er beliggende i Slagslunde Sogn og Slagslunde Kirke ligger i byen. Slagslunde Musikfestival er en årlig musikfestival ved Slagslunde gadekær, hvor "byens sønner" optræder på Store scene med alt fra folkemusik til rock.

Julekalenderen Nissebanden er optaget i Slagslunde.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Stednavnet Slagslunde kendes fra den nu forsvundne hovedgård Slagslunde Hovedgård. Hovedgården blev i 1387 beboet af Torbjørn Gundersen, men i 1460-86 af en velbåren mand, Jens Wiliumsen og derefter af væbneren Erik Tygesen, hvis våben var to hummerkløer. Gården tilhørte dog alt tidligere Roskilde Bispestol, så at de her nævnte beboere vistnok kun have haft den i forlening. 1516 havde Oluf Skinkel Slagslunde Len, som han beholdt efter, at det 1536 var blevet krongods. Han efterfulgtes 1556 af kongens køgemester Albert Muus, men efter dennes død ophørte Slagslunde at være et selvstændigt len.

Stednavnet[redigér | redigér wikikode]

Slagslunde (Slarfslunde) nævnes første gang i 1186 i forbindelse med et gavebrev fra Absalon til Roskilde bispestol. I stednavnet er endelsen "lunde" en bøjningsform af ordet "lund", altså noget med skov. I bogen om Naturparken mellem Farum og Slangerup skriver Kristian Hald i afsnittet om stednavne følgende om Slagslunde (og Jørlunde): "Navnene … er antagelig forholdsvis gamle, fra vikingetiden eller århundrederne nærmest forud. Lund indgår ikke sjældent i nordiske stednavne i England og Normandiet." 

Slagslunde nævnes igen i Roskildebispens jordebog omkring år 1370 e.Kr. I byen lå en Hovedgård, som tilhørte bispen. I 1562, mens Frederik 2. var konge, blev Slagslunde-Ganløse lagt under Københavns len.

Arkæologiske udgravninger[redigér | redigér wikikode]

Ved udgravninger vest for Slagslunde er der i slutningen af 2003 fundet rester af huse fra den sidste del af germansk jernalder og tidlig vikingetid ca. 400-800 e.Kr. [2]

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra J.P. Trap: Kongeriget Danmark, 3. udgave (1898–1906).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret, således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og indsæt
[[Kategori:Trap Danmark]] i stedet for Trap Danmark-skabelonen.


Kong Svends Høj Stub
Denne artikel om geografi i Egedal Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi