Smygehuk Fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Smygehuk Fyr
Smygehuk Lighthouse 2009.JPG
Smygehuk Fyr
Foto: Paul Bischoff
Lokalitet
Sted Smygehamn
Placering Smygehuk
Tekniske specifikationer
Tårnets højde 17 m
Lysets højde 19 moh.
Synlighed 8
Fyrkarakter Fl. (3) 20 s
Optik Fresnellinse
Funktion Anduvningsfyr
Opført 1883
Driftsperiode 1883-1975
2001-nu
Internationalt ordningsnummer C2439
Oversigtskort

Smygehuk Fyr (svensk: Smygehuks fyr) ligger cirka 1½ kilometer vest for Smygehamn i Skåne, er 17 meter høj og konstrueret i jern. Fyrtårnet stod færdigt i 1883, og blev taget ud af drift i 1975 for at blive afløst af Kullagrundet Fyr beliggende længere ude i Østersøen. På foranledning af blandt andre Trelleborgs kommun blev lyset i fyrtårnet tændt igen i april 2001. Smygehuk Fyr ligger ved Smygehuk, det allersydligste punkt i Sverige og den Skandinaviske halvø.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Fyret blev oprindeligt drevet med paraffin, men det blev hurtigt erstattet af elektricitet, og fyret blev udstyret med et 1.000 watt glødelampe. Lysets intensitet var på 180.000 Hefner. Den roterende tredjegrads linse spredte lysstrålerne in det rigtige mønster "hvert femte sekund et glimt skiftende mellem rødt og hvidt". I dag roterer linsen ikke længere, og lampen er kun på 60 watt. På trods af denne lave spænding, når lyset stadig omkring 15 kilometer udover havet, og viser hovedsagelig vejen for turister og fiskerbåde.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

SverigeSpire
Denne artikel om et svensk bygningsværk og/eller en seværdighed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Bygning eller seværdighed