Snejbjerg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Snejbjerg
Herning
Overblik
Bydel: Snejbjerg
Kommune: Herning Kommune
Indbyggertal kommune: 88917 (2019)
Indbyggertal bydel: 8897 (2019)
Sogn(e): Snejbjerg Sogn
Snejbjerg Kirke
Snejbjerg Kirke
Oversigtskort
Snejbjerg ligger i Midtjylland
Snejbjerg
Snejbjerg
Snejbjergs beliggenhed

Snejbjerg er Hernings vestlige bydel med 3.802 indbyggere (2012),[1] beliggende ca. 4 kilometer vest for Herning Centrum.

Snejbjerg kan via sin kirke dateres tilbage til ca 1200. Omkring 1325 findes byen i en kirkefortegnelse, kaldet Snethbyrgh. Snejbjerg var indtil 1757 herredsting. (Herredstinget blev senere flyttet til Gjellerup og videre til Herning). Ifølge folkemindesamleren H. P. Hansen blev den sidste henrettelse på Galjebakken i Snejbjerg foretaget den 7. marts 1735. Det var en fange, der var brudt ud af arresten i Lemvig og som havde stjålet to heste.

Med sin langvarige historie findes der meget kildemateriale om Snejbjerg, fx H. P. Hansens bøger, Biskop Brorsons visitatsrejser osv. Se også på Snejbjergs By's hjemmeside og Rosenlundscentrets hjemmeside, hvor der findes flere artikler.

Snejbjerg har i dag omkring 4.000 indbyggere og er en forstad til Herning. Der er mange tilbud til enhver alder og interesse. Snejbjerg SG&I (1879) samler en stor del af de idrætlige aktivteter, gymnastik, skydning, fodbold, håndbold, badminton, tennis, motion, cykelmotion, svømning og seniorsport. Men favner også mere kulturelle og samværsbetonede aktiviteter som amatørteater og aktiv samvær. Bordtennis og spejderkreds varetages i KFUM regi.

Snejbjerg har både en idrætshal og en svømmehal. Sidstnævnte bruges flittigt til svømmeundervisning og tilbyder også offentlig åbning. Der er to skoler, Snejbjerg Skole og Engbjergskolen.

Trafikalt er Snejbjerg godt forbundet til resten af landet. Primærrute 15 der går imod Ringkøbing og Herning går forbi her; Vejen ved Snejbjerg er en motortrafikvej og leder trafikken uden om byen, og til Vardevej ved Messecenter Herning, hvor den bliver til en motorvej (Messemotorvejen) som går mod Vejle, Holstebro, Silkeborg og Aarhus.

Vejdirektoratet har lavet en fortsættelse af Messemotorvejen (sekundærrute 502) der går vest om Snejbjerg til Sinding. Motorvejen åbnede den 28. maj 2017,[2] og vil i fremtiden gøre at tilgængeligheden til det kommende Gødstrup Sygehus bliver kraftig forbedret.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Dansk geografiStub
Denne artikel om geografi i Herning Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi