Lemvig

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Lemvig
Købstadsvåben Herredsvåben
Lemvigs våben.png
Skodborg Herreds våben 1584.png
Lemvig-vest.jpg
Lemvig med fjorden i forgrunden og Lemvig Sø i baggrunden.
Overblik
Land: Danmark Danmark
Borgmester: Erik Flyvholm
Grundlagt: år 1234
Postnr.: 7620 Lemvig
Demografi
Lemvig by: 6.966[1] (2015)
Kommunen: 20.657[1] (2015)
 - Areal: 508,17 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.lemvig.dk
Oversigtskort
         

Koordinater: 56°32′59″N 8°18′34″E / 56.54972°N 8.30944°Ø / 56.54972; 8.30944

Lemvig er en by i det nordlige Vestjylland med 6.966 indbyggere (2015)[1], beliggende 23 km sydøst for Thyborøn, 24 km vest for Struer og 34 km nordvest for Holstebro. Lemvig er hovedby i Lemvig Kommune, der ligger i det nordvestlige hjørne af Region Midtjylland.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Lem Vig er en del af Nissum Bredning i den vestlige del af Limfjorden. Fra bunden af vigen fortsætter Sødalen med Lemvig Sø 2½ km mod sydøst. Byen er opstået mellem vigen og søen, men har efterhånden bredt sig via de stejle dalsider op på det omliggende plateau. Vejen Vesterbjerg går op ad dalsiden gennem et af Danmarks få hårnålesving, og Østerbjerg går op på plateauet i flere store sving. 5 km syd for byen er terrænet fladt nok til at tyskerne under besættelsen kunne anlægge Lemvig flyveplads.

En 2 meter høj betonmur på havnen beskytter byen, når vestenstorm skubber vand fra Vesterhavet ind i Limfjorden.[2]

Kirker[redigér | redigér wikikode]

Lemvig hører til Lemvig Sogn, og Lemvig Kirke ligger midt i byen på Torvet, der oprindeligt var kirkegård, men kirkegården blev i 1807 flyttet til Vesterbjerg. Kirken havde oprindeligt et højt, spidst spir og fik først sin nuværende løgformede kuppel ved den store om- og tilbygning i 1933-35.[3] Byvåbnet fra 1800-tallet viser et tårn med løgkuppel, men det må være fantasi, for dengang havde kirketårnet sadeltag.[4]

Johanneskirken, der tilhører den grundtvigske Lemvig og Omegns Valgmenighed, blev indviet i 1883. Den blev opført af den ihærdige kirkebygmester Andreas Bentsen og hans lærlinge og elever fra Vallekilde Højskole.[5]

Faciliteter[redigér | redigér wikikode]

Lemvig har to folkeskoler, begge med fuld overbygning. I byens østlige ende ligger Lemtorpskolen med 397 elever.[6] Den har SFO i Nørlem gamle skole. Ved siden af skolen ligger børnehaven Børnegården, normeret til 70-80 børn.[7]

I byens sydvestlige ende ligger Christinelystskolen med 638 elever, herunder også i 10. klasse,[8] samt Lemvig Gymnasium. Lemvig Idræts- og Kulturcenter i nærheden har 3 haller af forskellig størrelse og et svømmebassin.[9] Lemvig Gymnastikforening, grundlagt 1878, tilbyder bl.a. fodbold, gymnastik, volleyball, motion, atletik, dans og rock'n roll.[10] I Sødalen har Thøger Larsen Gruppe under Det Danske Spejderkorps spejderhus.[11]

Ud ad Strandvejen langs vestsiden af Lem Vig ligger Lemvig Golfklub, festplads og marina med Lemvig Roklub og Lemvig Sejlklub.

Lemvig Sygehus er nu en del af Hospitalsenheden Vest og har bl.a. røntgen- og laboratoriefunktioner, jordemoderkonsultation, døgndækkende akutbil og rehabiliteringsafsnit for apopleksipatienter.

Kystdirektoratets hovedsæde med ca. 80 medarbejdere er en stor arbejdsplads i Lemvig.[12]

Seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

Lemvig Museum, etableret i 1931, er et kulturhistorisk museum. Skulpturstien starter i museets have og slutter i Johanneskirkens have. Planetstien starter i hårnålesvinget på Vesterbjerg og slutter ved Gjeller Odde, hvor der er fin badestrand. På Strandvejen ligger Museet for Religiøs Kunst. I juni afholdes Lemvig Marked og Dyrskue på området omkring flyvepladsen. I efterårsferien er der KulturNat i Lemvig.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Byen nævnes første gang i et brev til kongen i 1234 og blev betegnet som privilegeret købstad i 1471. Byen lå på vejen til Thy indtil Agger Tange blev gennembrudt i 1825, men tangen var i 1500-tallet ofte oversvømmet. Ad søvejen lå Lemvig afsondret dengang Limfjorden kun var åben mod øst, men gennembruddet af tangen gav byen nye muligheder for fiskeri og handel. I 1850'erne fik byen en ny havn.

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

I 1879 fik Lemvig en privatbane, der har forbindelse med Vembden vestjyske længdebane. For at spare blev Lemvig Station lagt oppe på plateauet, så forbindelsen med byen var med hestevogn ad Vesterbjerg eller til fods ad Banegårdsstien. Med de stigende godsmængder blev der dog hurtigt brug for en havnebane, som blev åbnet i 1892. Lemvigbanen blev forlænget til Harboøre og Thyborøn i 1899.

Vemb-Lemvig-Thyborøn Jernbane (VLTJ) drives nu af Midtjyske Jernbaner. Den tidligere remise- og værkstedsbygning for enden af stationssporene blev revet ned i 1981, og der er nu rutebilterminal og parkeringsplads. Havnebanen, som skifter retning halvvejs nede ad den stejle skrænt, har for længst mistet sin erhvervsmæssige betydning, men er siden 1991 brugt til turistkørsel under navnet Bjergbanen.

Kommunen[redigér | redigér wikikode]

Lemvig købstad lå i Skodborg Herred i Ringkøbing Amt. Ved kommunalreformen i 1970 bortfaldt begrebet købstad, men Lemvig blev en storkommune, der omfattede sognene Bøvling, Dybe, Fabjerg, Ferring, Fjaltring, Flynder, Gudum, Heldum, Hove, Hygum, Lemvig, Lomborg, Møborg, Nees, Nørlem, Nørre Nissum, Ramme, Rom, Trans, Tørring og Vandborg. Ved kommunalreformen i 2007 blev denne storkommune lagt sammen med Thyborøn-Harboøre Kommune til den nuværende Lemvig Kommune.

Berømtheder[redigér | redigér wikikode]

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]