Spring til indhold

Socialistisk Internationale

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Socialistisk Internationale (SI) er en international organisation af socialdemokratiske[1] og socialistiske[1] politiske partier samt arbejderpartier[1]. Formand er grækeren Georgios Andrea Papandreou.

Efter Andet Internationales sammenbrud under Første Verdenskrig oprettedes Socialistisk Arbejderinternationale i 1923 – dette varede dog kun til 1940. Efter 2. verdenskrigs slutning etableredes SI i 1951 som afløseren med det danske socialdemokrati som et af de stiftende medlemmer.

Socialistisk Internationale spaltedes i 2013, da det tyske socialdemokrati, SPD, brød ud og dannede den nye internationale Progressive Alliance. I 2017 opsagde det danske socialdemokrati sit medlemskab af Socialistisk Internationale og tilsluttede sig i stedet Progressive Alliance.

Møde i Socialistisk internationale med (fra venstre) Sveriges Bernt Carlsson, Vesttysklands Willy Brandt og Finlands Pentti Väänänen.


Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]

SI's websted Arkiveret 23. april 2006 hos Wayback Machine (engelsk), (fransk) og (spansk)

Forening eller organisationSpire
Denne artikel om en forening eller organisation er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.