Ungdomshuset: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
Linje 5: Linje 5:
Huset har ingen decideret bestyrelse, men ledes af en styregruppe i tæt dialog med resten af huset. I denne forbindelse afholdes de såkaldte mandagsmøder, hvor man dels orienterer resten af brugerne og dels gennem konsensus med samme foretager de nødvendige beslutninger. I folkemunde har Ungdomshuset fået kælenavnet '''Ungeren'''.
Huset har ingen decideret bestyrelse, men ledes af en styregruppe i tæt dialog med resten af huset. I denne forbindelse afholdes de såkaldte mandagsmøder, hvor man dels orienterer resten af brugerne og dels gennem konsensus med samme foretager de nødvendige beslutninger. I folkemunde har Ungdomshuset fået kælenavnet '''Ungeren'''.


Brugere af ungdomshuset har tit været sat i forbindelse med vold og hærværk i forbindelse med demonstrationer og events. Sidste gang i [[Rødovre]] den 26. november 2006, hvor demonstranter brød ind i en børnegudstjeneste i den religiøse sekt [[Faderhuset]]. I den forbindelse blev to personer med tilknytning til Faderhuset udsat for vold, mens en kvinde, der tilfældigvis arbejdede i nærheden blev spyttet i hovedet.
Brugere af ungdomshuset har tit været sat i forbindelse med vold og hærværk i forbindelse med demonstrationer og events. Sidste gang i [[Rødovre]] den 26. november 2006, hvor demonstranter brød ind i en børnegudstjeneste i den religiøse gruppe [[Faderhuset]]. I den forbindelse blev to personer med tilknytning til Faderhuset udsat for vold, mens en kvinde, der tilfældigvis arbejdede i nærheden blev spyttet i hovedet.


== Historie ==
== Historie ==

Versionen fra 30. nov. 2006, 20:04

Denne artikel beskriver en aktuel begivenhed
Informationerne kan blive ændret hurtigt, som begivenheden skrider frem.
Huset på Jagtvej 69

Ungdomshuset er en historisk bygning lokaliseret på Jagtvej 69 i København, som i dag fungerer som brugerstyret politisk tilholdssted og undergrundsscene. Stedet har en omfattende historie som hjemsted for den tidlige arbejderbevægelse bag sig.

Huset har ingen decideret bestyrelse, men ledes af en styregruppe i tæt dialog med resten af huset. I denne forbindelse afholdes de såkaldte mandagsmøder, hvor man dels orienterer resten af brugerne og dels gennem konsensus med samme foretager de nødvendige beslutninger. I folkemunde har Ungdomshuset fået kælenavnet Ungeren.

Brugere af ungdomshuset har tit været sat i forbindelse med vold og hærværk i forbindelse med demonstrationer og events. Sidste gang i Rødovre den 26. november 2006, hvor demonstranter brød ind i en børnegudstjeneste i den religiøse gruppe Faderhuset. I den forbindelse blev to personer med tilknytning til Faderhuset udsat for vold, mens en kvinde, der tilfældigvis arbejdede i nærheden blev spyttet i hovedet.

Historie

Bygningen som i dag går under betegnelsen "Ungdomshuset" blev bygget i anden halvdel af 1890'erne og stod færdigt 12. november 1897 under navnet "Folkets Hus". Stedet fungerede dengang som samlingssted for den spirende arbejderbevægelse. Eftersom arbejderorganisationerne ikke var velsete i samfundet og ofte blev udsat for repressalier fra statens side, måtte arbejderne bygge deres egne hovedkvarterer, og Folkets Hus var det fjerde af slagsen. Adskillige demonstrationer og møder havde rod i huset; f.eks. spillede stedet en stor rolle i forbindelse med den store demonstration mod arbejdsløsheden i 1918, hvorunder arbejderne stormede Børsen.

Fil:Facade Jagtvej 65.jpg
Grafittien hos naboen

Gennem 1950'erne var det fortsat hovedsagligt Arbejderbevægelsens afdelinger, foreninger og forbund, der lejede sig ind i huset, selv om alskens forskellige aktiviteter udspillede sig - bl.a. boksestævner og afdansningsbal.

Adskillige år senere købte Brugsen Folkets Hus med det formål at rive selve bygningen ned og bygge et supermarked i dets sted. Da dette blev forhindret på baggrund af stedets historiske betydning, solgte supermarkedskæden i 1978 grunden videre til folkemusikensemblet Tingluti, der imidlertid efter en årrække måtte sælge grunden til Københavns Kommune af økonomiske grunde.

I 31. oktober 1982 tilfaldt Folkets Hus så en gruppe unge, som sammen søgte at oprette et ungdomshus. Københavns Kommune vedblev at eje bygningen, men overdrog brugsretten til en ikke nærmere defineret gruppe benævnt "Brugerne af Ungdomshuset". Det var meningen, at der skulle have været nedsat en forening til formålet, men dette blev dog aldrig gjort. Huset fik sit nuværende navn – "Ungdomshuset" og udviklede sig med tiden til et meget aktivt samlingssted med mange aktiviteter.

En brand raserede i januar 1996 Ungdomshuset, og Københavns Kommune forsøgte efterfølgende at lukke huset ned med den begrundelse, at udbedringen af brandskader ville koste millioner. Skaderne blev efterfølgende udbedret af husets egne brugere for en noget mindre pris.

Salget af Ungdomshuset

Københavns Kommune gjorde i foråret 1998 et nyt forsøg på at lukke huset med udgangspunkt i påstande om forfald. Dette blev dog ikke realiseret. Endelig blev bygningen sat til salg til højestbydende i 1999, hvilket fik brugerne til at hænge et banner op på facaden med teksten "Til salg sammen med 500 autonome, stenkastende voldspsykopater fra Helvede."

Salget af Ungdomshuset har medfødt både mere og mindre fredelige protester imod Københavns Kommune

Der går nogen tid, uden at der kommer nogen bud på huset, men først i 2000 indløber et bud fra den kristne frikirke Faderhuset. Dette bud huer dog ikke den siddende borgerrepræsentation, der i maj 2000 bestemmer, at man vil lade Ungdomshuset fortsætte i kommunalt regi, hvis ikke der inden for et halvt år melder sig "en seriøs køber". I sidste øjeblik indkommer imidlertid i oktober 2000 et bud fra aktieselskabet "Human A/S under stiftelse", og Københavns Kommune vælger 16.nov 2000 at sælge. I september 2001 overgår Human A/S til Faderhuset, der straks opsiger husets beboere med de af købekontrakten krævede tre måneders varsel og meddeler, at de vil indrette huset som et kristent ungdomshus. Der har efterfølgende været en del spekulation om at Human A/S skulle være oprettet alene til dette formål på Faderhusets initiativ, men der er ingen der har kunne godtgøre denne påstand. Da 50 af Faderhusets medlemmer den 31. december - efter de tre måneders udløb - ved låsesmedes hjælp gik ind i bygningen, blev de efterfulgt af en større gruppe unge med tilknytning til Ungdomshuset, der med vold smed dem ud. 35 af dem opsøgte efterfølgende skadestue.

I august 2003 blev Ungdomshuset da stævnet af frikirken, der krævede ejendomsretten over bygningen. Sagen startede i november måned ved Københavns Byret.

Den 7. januar 2004 afsagde retten dom i sagen: Sagen er ikke en sag under lejeloven. Ungdomshusets brugere tilpligtedes til at erkende, at deres brugsret er ophørt, og de skal yderligere anerkende, at alle aftaler vedr. brug af Ungdomshuset er ophørt. Human A/S fik ikke tilkendt erstatning for de udgifter, de havde afholdt i hele perioden. Ungdomshusets brugere valgte at anke dommen til Østre Landsret og nægtede at fraflytte huset.

Den 28. august 2006 faldt efter nogen udsættelse Landsrettens dom, der stadfæstede byrettens dom fra 2004 og dermed hævdede Faderhusets ret til at bruge bygningen[1]. Forud for dommen var det fra Ungdomshuset blevet meddelt, at "beslutninger om Jagtvej 69's skæbne bliver taget af mandagsmødet, ikke af landsretten", og de unge nægtede da også fortsat at fraflytte bygningen, men foreslog i stedet en politisk løsning.

I september 2006 forsøgte Ungdomshuset at anke sagen videre til Højesteret, men ansøgningen blev 30. oktober afslået af Procesbevillingsnævnet med henvisning til, at sagen ikke var af principiel betydning. I mellemtiden havde fogedretten 17. oktober afgjort, at Ungdomshusets nuværende beboere skulle rømme bygningen senest 14. december, hvorefter politiet kan sættes ind for at fjerne dem[2].

I september opstod ligeledes fonden Jagtvej 69, der forsøger at købe ejendommen af Faderhuset for at overdrage den til de unge med henblik på at sikre "et aktivt, dynamisk og spændende ungdomsmiljø i København". De har bl.a. tilbudt Faderhuset 5 mio. kroner for ejendommen, men Faderhuset ønskede ikke sælge bygningen[3]. I samme forbindelse udtalte politidirektør Hanne Bech Hansen, at hun håbede, at Faderhuset ville sælge, så en konfrontation kunne undgås[4].

Efterfølgende har flere politikere forsøgt at finde alternative løsninger på problemet. Dette udmøntede sig i, at man undersøgte mulighederne for en lokalplan, der ville forhindre anden brug end den nuværende, herunder købers ret til brug. [5] Således skulle Faderhuset gennemtvinges til at sælge bygningen til for eksempel Fonden Jagtvej 69. Planen havde i første omgang kommunalt flertal bag sig med Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre, men efter at planen blev mødt af overordentlig stor kritik udefra - bl.a. med anklage om "magtfordrejning"[6] - ønskede Radikale Venstre og Socialdemokraterne ikke længere at støtte forslaget, hvormed flertallet var væk og planen således blev droppet.

Der er også arbejdet med en løsning, hvor kommunen (evt. i samarbejde med fonden Jagtvej 69) skulle finde et nyt hus til husets brugere. Selv om disse tidligere har stillet sig stærkt kritiske over for flytningsplaner, har en talsmand dog udtalt, at de ikke vil afvise en sådan løsning, "hvis nu kommunen finder et tilsvarende hus [...] i bydelen, som vi selv kan råde over på vores egne betingelser"[7].

Den 30. november afgjorde dommer i fogedretten Marianne Lund Larsen at rydningen af Ungdomshuset skulle udskydes på ubestemt tid, da politiet belært af tidligere voldelige episoder den 24. og 26. november ikke kunne garantere for sikkerheden ved sådan en aktion.[8].

Kilder

  1. ^ "Landsretten: Unge ud af Ungdomshuset" - artikel i Politiken d. 28. aug. 2006
  2. ^ "Fogedretten: Unge ud af Ungdomshuset" - artikel i Politiken d. 17. okt. 2006
  3. ^ "Faderhuset afviser købstilbud" - artikel i Politiken d. 20. okt. 2006
  4. ^ "Politidirektør håber, at Faderhuset sælger Ungdomshuset" - artikel i Politiken d. 20. okt. 2006
  5. ^ Lokalplan skal sikre Ungdomshuset – artikel i Jyllands Posten d. 19. okt. 2006
  6. ^ Ny lokalplan er magtfordrejning – artikel på TV2 online d. 18. okt. 2006
  7. ^ "Nyt hus til Ungdomshusets brugere under opsejling" - artikel i Politiken d. 20. okt. 2006
  8. ^ Rydningen af Ungdomshuset aflyst artikel i Berlingske Tidende d. 30. nov. 2006

Eksterne henvisninger