Forskel mellem versioner af "Cloetta"

Spring til navigation Spring til søgning
156 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
Lavet en egentlig kort indledning, som kort og præcist fortæller hvad Cloetta er, frem for en lang historie om hvad det engang var. Flyttet resten til et historie-afsnit. Rettet stavemåde af det nuværende Cloetta, som staves uden tréma. Artiklen bør også omdøbes til Cloetta, men det kræver vist en administrator, da artiklen Cloetta allerede eksisterer som en omdirigering hertil.
(Lavet en egentlig kort indledning, som kort og præcist fortæller hvad Cloetta er, frem for en lang historie om hvad det engang var. Flyttet resten til et historie-afsnit. Rettet stavemåde af det nuværende Cloetta, som staves uden tréma. Artiklen bør også omdøbes til Cloetta, men det kræver vist en administrator, da artiklen Cloetta allerede eksisterer som en omdirigering hertil.)
{{kilder|dato=januar 2019}}{{Infoboks virksomhed | wikidata = alle | ingen_wikidata =
|Navn =Cloetta
|Logo =
|Logo_size =
|Fodnote =
}}
[[Fil:Cloetta entre.jpg|thumb|Indgang til CloëttaCloetta-fabrikken i Sverige]]
[[Fil:Bus in Copenhagen, Denmark in 1922 (6082312564).jpg|thumb|Bus i København i 1922 med reklame for Cloëtta]]
'''Cloetta''' er et svensk konfekturefirma, grundlagt i Danmark i 1862. Firmaet har været på svenske hænder siden 1917. Virksomheden fremstiller bl.a. [[Läkerol]]-pastillerne.
'''Cloëtta''' eller rettelig '''Brødrene Cloëttas Damp-Chokolade-Fabrik''' var en af Danmarks første chokoladefabrikker, stiftet [[1862]] af de schweiziske brødre [[Bernhard Cloëtta|Bernhard]], [[Christoph Cloëtta|Christoph]] og [[Nuttin Cloëtta]].
 
== Historie ==
I [[1848]] kom schweizeren Bernhard Cloëtta til [[København]] og to år efter ankom hans brødre Christoph og Nuttin. I [[1862]] grundlagde de tre driftige brødre en chokoladefabrik i Sortedamsmøllen, der baserede sig på de nyeste teknikker fra [[Paris]]. Brødrene solgte deres produkter fra en butik i byen, og chokoladerne blev hurtigt berømmet og efterspurgt for deres overlegne kvalitet. I [[1865]] blev fabrikken flyttet til [[Niels Hemmingsens Gade]]. Efter Christophs Cloëttas død i [[1897]] rejste broderen Bernhard tilbage til [[Schweiz]], mens Christophs enke og sønnen Fritz drev fabrikken videre. Chokoladefabrikken blev i [[1901]] udvidet endnu en gang med en ny stor bygning i Hørsholmsgade, hvorved fabrikken blev Nordens største. Fabriksbygningen var tegnet af arkitekten [[Ludvig Knudsen]] og findes endnu ved siden af den samtidige bygning for [[Schioldanns Stiftelse]].
'''Cloëtta''' eller rettelig '''Brødrene Cloëttas Damp-Chokolade-Fabrik''' var en af Danmarks første chokoladefabrikker,blev stiftet [[1862]] af de schweiziske brødre [[Bernhard Cloëtta|Bernhard]], [[Christoph Cloëtta|Christoph]] og [[Nuttin Cloëtta]] som en af Danmarks første chokoladefabrikker.
 
I [[1848]] kom schweizeren Bernhard Cloëtta til [[København]] og to år efter ankom hans brødre Christoph og Nuttin. I [[1862]] grundlagde de tre driftige brødre en chokoladefabrik i Sortedamsmøllen,. derFabrikken baserede sig på de nyeste teknikker fra [[Paris]]. Brødrene solgte deres produkter fra en butik i byen, og chokoladerne blev hurtigt berømmet og efterspurgt for deres overlegne kvalitet. I [[1865]] blev fabrikken flyttet til [[Niels Hemmingsens Gade]]. Efter Christophs Cloëttas død i [[1897]] rejste broderen Bernhard tilbage til [[Schweiz]], mens Christophs enke og sønnen Fritz drev fabrikken videre. Chokoladefabrikken blev i [[1901]] udvidet endnu en gang med en ny stor bygning i Hørsholmsgade, hvorved fabrikken blev Nordens største. Fabriksbygningen var tegnet af arkitekten [[Ludvig Knudsen]] og findes endnu ved siden af den samtidige bygning for [[Schioldanns Stiftelse]].
 
I [[1873]] blev der anlagt en filial i [[Malmø]] og i [[1896]] en i [[Oslo|Kristiania]].
 
Fabrikken kom på [[Sverige|svenske]] hænder i [[1917]], hvor Svenska Chokladsfabrik AB overtog aktiemajoriteten fra Cloëtta-familien, og i [[2000]] gik Cloëtta sammen med en anden chokoladefabrik, finske [[Fazer]], under navnet Cloetta Fazer. Ved udgangen af 2008 blev Fazer igen en del af Fazer-koncernen, mens Cloetta blev et selvstændigt børsnoteret selskab noteret på [[Stockholmsbörsen]] [[8. december]] 2008. I december 2011 fusionerede Cloetta med [[Leaf]] og koncernen fik navnet [[Cloetta]] AB.
 
I [[2000]] gik Cloëtta sammen med en anden chokoladefabrik, finske [[Fazer]], under navnet Cloetta Fazer.
 
Ved udgangen af 2008 blev Fazer igen en del af Fazer-koncernen, mens Cloetta blev et selvstændigt børsnoteret selskab noteret på [[Stockholmsbörsen]] [[8. december]] 2008.
 
I december 2011 fusionerede Cloetta med [[Leaf]], og koncernen fik navnet '''Cloetta AB'''.
== Referencer ==
{{Reflist}}
{{kilder|dato=januar 2019}}
 
{{autoritetsdata}}
3.780

redigeringer

Navigationsmenu