Forskel mellem versioner af "Balduin 5. af Jerusalem"

Spring til navigation Spring til søgning
1 byte tilføjet ,  for 5 måneder siden
m
→‎En brik i et politisk spil: Typo fixing, typos fixed: Istedet → I stedet ved brug af AWB
m (→‎En brik i et politisk spil: Typo fixing, typos fixed: Istedet → I stedet ved brug af AWB)
Balduin var ikke andet end en brik i rigets politik. Da han blev født, havde den politiske scene delt sig til to fraktioner. Balduin 4. var langsomt døende af [[spedalskhed]], og arvefølgen ville sandsynligvis blive en kamp mellem [[Balduin 4. af Jerusalem|Balduin 4.'s]] søster og deres yngre halvsøster [[Isabella 1. af Jerusalem|Isabella]]. Deres udvidede familie og førende adelige var delt i deres støtte til de to arvinger.
 
Raymond 3. af Tripoli, fætter til deres far [[Amalrik 1. af Jerusalem]], havde været regent for Balduin 4., mens sidstnævnte havde været barn, men så snart kongen var blevet myndig i 1176, begyndte hans magt at falde. Han havde også et krav på tronen i sin egen ret, men hans barnløshed forhindrede ham at forfølge det. IstedetI stedet optrådte han som mægler og hjalp slægten Ibelins interesser. Amalriks enke (Isabellas mor) [[Maria Komnene, dronning af Jerusalem|Maria Komnene]] havde giftet sig med [[Balian af Ibelin]], og Raymond forsøgte at genvinde indflydelse med en plan om at gifte Sibylla med Balians ældre bror [[Balduin af Ibelin]]. Kongen svarede igen ved i stedet at gifte hende med [[Guy af Lusignan]] i 1180. Guy havde, som en vassal af angevinerne fra [[Poitou]], potentialet til at kunne opnå hjælp fra Balduin 4.'s fætter [[Henrik 2. af England]] til kongeriget.
 
Den anden fraktion, der i højere grad støttede Sibylla, var centreret omkring hendes morbror [[Joscelin 3. af Edessa]] og mor [[Agnes af Courtenay]], nu hustru til [[Reginald af Sidon]]. Allieret med dem var [[Renaud de Châtillon|Reunad de Châtillon]], der havde været i landet siden [[Det 2. korstog]] og var enkemand efter [[Amalrik 1. af Jerusalem|Amalrik I's]] kusine [[Konstance af Antiokia]]. [[Amalrik 2. af Jerusalem|Amalrik af Lusignan]], der selv var en en svigersøn til Balduin af Ibelin, var blevet vundet over til Agnes og kongens side, og havde bragt sin yngre bror Guy frem i forgrunden. [[Eraklius af Jerusalem|Eraklius]], udnævnt til den katolske patriark af Jerusalem i 1180, har undertiden været forbundet med denne gruppe, men forsøgte også at skabe fred mellem de forskellige fraktioner.
25.450

redigeringer

Navigationsmenu